5 szt pewnego produktu, prawdopodobienstwo 2 szt wadliwych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nyow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 lis 2015, o 13:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

5 szt pewnego produktu, prawdopodobienstwo 2 szt wadliwych

Post autor: nyow »

Kontrola jakosci wybiera na linii produkcyjnej 5 sztuk pewnego produktu. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze dokladnie dwie sztuki beda wadliwe jesli wiadomo, ze prawdopodobienstwo natrafienia na sztuke wadliwa wynosi 0.05?

Bardzo prosze o pomoc w zadaniu. Narazie wywnioskowalam z pewna pomoca, ze:
5 sztuk produktu:
3 sztuki dobre,
2 sztuki wadliwe,

\(\displaystyle{ \frac{2}{}5\cdot \frac{5}{5} \cdot \frac{2}{}5 \cdot \frac{4}{5}\cdot \frac{2}{}5\cdot \frac{3}{5}\cdot \frac{2}{}5\cdot \frac{2}{5} \cdot \frac{2}{}5 \cdot \frac{1}{5}= \frac{30}{25}= \frac{6}{5}}\)

nie jestem przekonana o poprawnosci tego rozwiazania i nie weim czy jest to kompletne rozwiazanie. Jesli ktos ma jakies pomysly prosze o pomoc
miodzio1988

5 szt pewnego produktu, prawdopodobienstwo 2 szt wadliwych

Post autor: miodzio1988 »

Pstwo CI wyszło większe niż jeden? No to jest zle
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

5 szt pewnego produktu, prawdopodobienstwo 2 szt wadliwych

Post autor: musialmi »

Wiesz jakie jest prawdopodobieństwo wzięcia dobrej sztuki?
Słyszałaś może o schemacie Bernoulliego?
nyow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 lis 2015, o 13:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

5 szt pewnego produktu, prawdopodobienstwo 2 szt wadliwych

Post autor: nyow »

ok zastosowalam schemat bernoulliego, dzieki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2015, o 19:31 przez nyow, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

5 szt pewnego produktu, prawdopodobienstwo 2 szt wadliwych

Post autor: musialmi »

No, na to wychodzi. Co prawda nie jestem obyty z tym schematem, ale instrukcja jego stosowania, którą znalazłem, doskonale pasuje do tego zadania. Mam nadzieję, że widzisz dlaczego. I mam nadzieję, że się nie mylę
ODPOWIEDZ