Cześć. Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać i rozumieć zadanie?
"Obliczyć najbardziej prawdopodobną liczbę szóstek przy 10 rzutach kostką".
Prowadzący zażyczył sobie również policzenie tego dla dowolnego k i p, tutaj w ogole nie wiem jak zacząć.
Stosuje wzór Bernoulliego:
p = \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) szansa wyrzucenia 6
q = \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\)
n = 10
k = 0,1,2...n
I dalej nie wiem co zrobić? Liczyć po kolei dla poszczególnego k?
Schemat Bernoulliego
Schemat Bernoulliego
Możesz program do tego napisać prosty. Zapoznaj się ze wzorem na pstwo w rozkładzie dwumianowym
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 lis 2015, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Schemat Bernoulliego
Skorzystałem z najbardziej prawdopodobnej liczby sukcesów w schemacie Bernoulliego:
P=(n+1)*p
P=(10+1)*\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
P=\(\displaystyle{ \frac{11}{6}}\)
Liczba ta nie jest całkowita, więc będzie to liczba całkowita mniejsza od (n+1)p.
P=1
P=(n+1)*p
P=(10+1)*\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
P=\(\displaystyle{ \frac{11}{6}}\)
Liczba ta nie jest całkowita, więc będzie to liczba całkowita mniejsza od (n+1)p.
P=1
Schemat Bernoulliego
Poszczególne pstwa masz takie:
Od zera do 10 trafionych
Kod: Zaznacz cały
1.615056e-01
3.230112e-01
2.907100e-01
1.550454e-01
5.426588e-02
1.302381e-02
2.170635e-03
2.480726e-04
1.860544e-05
8.269086e-07
1.653817e-08
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 lis 2015, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Schemat Bernoulliego
Też wyliczyłem te wartości ze wzoru:
\(\displaystyle{ {n \choose k} p^{k} q^{n-k}}\)
i wyszły mi takie same wartości jak Tobie. Teraz tylko nie wiem jak to wykazać dla dowolnego k i n?
\(\displaystyle{ {n \choose k} p^{k} q^{n-k}}\)
i wyszły mi takie same wartości jak Tobie. Teraz tylko nie wiem jak to wykazać dla dowolnego k i n?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 28 lis 2015, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Schemat Bernoulliego
Dla mnie niestety nie jest taki prosty. Mógłbyś mi pokazać chociaż jak to zacząć?