Wykazać nierówność

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
niXman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 25 sty 2015, o 13:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Wykazać nierówność

Post autor: niXman »

Wiadomo, że \(\displaystyle{ A \subset B}\). Pokazać że \(\displaystyle{ P(A) \le P(B)}\).
Czy to można było zapisać jako
\(\displaystyle{ P(A)=P(B)-P(A \cap B)}\)
Pokazać, że
\(\displaystyle{ P(A \cap B) \le P(B)}\)
?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wykazać nierówność

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ P(A)=P(B)-P(A \cap B)}\)
to nie jest prawdą (weż \(\displaystyle{ A=B}\)

Wsk.
\(\displaystyle{ B=A\cup(B\setminus A)}\)

JAk pokażesz pierwsze, to drugiego juz nie musisz. Zastanów sie dlaczego.
ODPOWIEDZ