Wyznaczyć stałą c

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
niXman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 25 sty 2015, o 13:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Wyznaczyć stałą c

Post autor: niXman »

Witam, nie wiem jak można wyznaczyć stałą c z wyrazu
\(\displaystyle{ P(X=k)=2 \cdot c ^{k}, k=1,2,3...}\)
Myślałem to zrobić tak
\(\displaystyle{ 1= \sum_{k=1}^{ \infty}2 c^{k}}\)
Ale nie wiem jak otrzymać с? Może nie tym sposobem zrobiłem?
miodzio1988

Wyznaczyć stałą c

Post autor: miodzio1988 »

Jest ok. Teraz wykorzystaj wzor na sumę ciągu geometrycznego
niXman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 25 sty 2015, o 13:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Wyznaczyć stałą c

Post autor: niXman »

Jest ok. Teraz wykorzystaj wzor na sumę ciągu geometrycznego
Czy prawidłowo rozumiem?
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ \infty }a \cdot q ^{k-1} = \frac{a}{1-q}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ \infty }2 \cdot c ^{k}= \frac{2}{1-c}}\)
\(\displaystyle{ 1= \frac{2}{1-c} \\ 1-c=2 \\ c= 1-2=-1}\)
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Wyznaczyć stałą c

Post autor: musialmi »

Powinno być: \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ \infty }2 \cdot c ^{k}= \frac{2c}{1-c}}\)

Bo ten twój wynik nie zgadza się już na oko
niXman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 25 sty 2015, o 13:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Wyznaczyć stałą c

Post autor: niXman »

Wtedy \(\displaystyle{ c= \frac{1}{3}}\)
miodzio1988

Wyznaczyć stałą c

Post autor: miodzio1988 »

jest ok
ODPOWIEDZ