Współczynniki kierunkowe a,b równania kierunkowego \(\displaystyle{ x^{2}+ 2ax +b = 0}\) wybrano losowo z przedziału \(\displaystyle{ \left[ -1\right ,1]}\). Wyznacz prawdopodobieństwo że
a) równanie ma jedno rozwiązanie rzeczywiste podwójne
b) równanie ma pierwiastki rzeczywiste
Prawdopodobieństwo geometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 18 paź 2014, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
W a) wydaje mi się że to prawdopodobieństwo będzie równe \(\displaystyle{ 0}\)
w b) trzeba dojść do nierówności \(\displaystyle{ b>a^{2}}\), miara omegi \(\displaystyle{ 4}\), miara zbioru \(\displaystyle{ A}\) jest równa \(\displaystyle{ 2-2\cdot \int_{0}^{1}a^{2} \mbox{d}a}\)
w b) trzeba dojść do nierówności \(\displaystyle{ b>a^{2}}\), miara omegi \(\displaystyle{ 4}\), miara zbioru \(\displaystyle{ A}\) jest równa \(\displaystyle{ 2-2\cdot \int_{0}^{1}a^{2} \mbox{d}a}\)
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
Czemu \(\displaystyle{ 0}\) w a)? Żeby był taki pierwiastek podwójny, to po prostu \(\displaystyle{ b}\) musi być zerem.
PS To nie jest równanie kierunkowe.
PS To nie jest równanie kierunkowe.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
musialmi, nieprawda. A nawet gdyby tak było, to jaka jest miara płaska Lebesgue'a zbioru
\(\displaystyle{ \left[ -1,1\right] \times \left\{ 0\right\}}\)?
Zero to wg mnie dobra odpowiedź w tym podpunkcie.
\(\displaystyle{ \left[ -1,1\right] \times \left\{ 0\right\}}\)?
Zero to wg mnie dobra odpowiedź w tym podpunkcie.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
Ojej, ale źle napisałem. Ale rzeczywiście nawet, jeśli tylko \(\displaystyle{ b=0}\) dawałoby żądany warunek, to też by było zero.