Prawdopodobieństwo geometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 18 paź 2014, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
W sześcian wpisano kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany punkt z kuli znajdzie się wewnątrz tej kuli
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Prawdopodobieństwo geometryczne
A- punkt kuli jest wewnątrz kuli
\(\displaystyle{ P(A)=1}\)
Pewnie treść to:
W sześcian wpisano kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany punkt z sześcianu znajdzie się wewnątrz tej kuli
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{ \frac{4}{3} \pi r^3}{(2r)^3}= \frac{ \pi }{6}}\)
albo (choć raczej nie)
W sześcian wpisano kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany punkt z powierzchni kuli znajdzie się wewnątrz tej kuli
\(\displaystyle{ P(C)=0}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1}\)
Pewnie treść to:
W sześcian wpisano kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany punkt z sześcianu znajdzie się wewnątrz tej kuli
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{ \frac{4}{3} \pi r^3}{(2r)^3}= \frac{ \pi }{6}}\)
albo (choć raczej nie)
W sześcian wpisano kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany punkt z powierzchni kuli znajdzie się wewnątrz tej kuli
\(\displaystyle{ P(C)=0}\)