Znajdź liczbę dróg w błądzeniu losowym.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Patrycja0123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 lis 2015, o 00:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Znajdź liczbę dróg w błądzeniu losowym.

Post autor: Patrycja0123 »

Witam serdecznie,
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jak rozwiązywać tego typu zadania?

Znajdź liczbę dróg w błądzeniu losowym z \(\displaystyle{ S_0=0}\) do \(\displaystyle{ S_{6n}}\) spełniających jednocześnie poniższe warunki:
\(\displaystyle{ 1) S_k >1}\) dla \(\displaystyle{ 2 \le k \le 2n-2}\) ,
\(\displaystyle{ 2) S_k \le -1}\) dla \(\displaystyle{ 2n+1 < k < 4n-1}\) ,
\(\displaystyle{ 3) S_k > 0}\) dla \(\displaystyle{ 4n+1 < k < 6n}\) ,
\(\displaystyle{ 4) S_{6n} = 4}\).

Pozdrawiam.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Znajdź liczbę dróg w błądzeniu losowym.

Post autor: Kartezjusz »

Rozrysuj drzewkiem pamiętając o tym by zaszł y waarunki. Najlepiej pojechać od końca
Patrycja0123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 lis 2015, o 00:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Znajdź liczbę dróg w błądzeniu losowym.

Post autor: Patrycja0123 »

Dziękuję, tylko jak mam drzewko rozrysować do końca, skoro koniec to \(\displaystyle{ 4}\) w \(\displaystyle{ 6n}\) krokach?
ODPOWIEDZ