Prawdopodobieństwo aksjomatyczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
karaoke120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 18 paź 2014, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Prawdopodobieństwo aksjomatyczne

Post autor: karaoke120 »

4 pary małżeńskie usiadły w rzędzie w kolejce do urzędu. Jakie jest prawdopodobieństwo że żaden mąż nie siedzi koło swojej żony.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Prawdopodobieństwo aksjomatyczne

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|=8! \\
\left| A \right| =4!(5-2)(6-2)(7-2)(8-2)}\)


zobacz 389709.htm?hilit=%20kart
ODPOWIEDZ