procesy stochastyczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

procesy stochastyczne

Post autor: nnnmmm »

Uzasadnij, że jeśli\(\displaystyle{ EX^{2}_{t}<+ \infty}\) dla \(\displaystyle{ t \in T}\) to funkcja \(\displaystyle{ K_{X}}\) jest dobrze zdefiniowana.
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

procesy stochastyczne

Post autor: Alef »

Napisz definicje funkcji \(\displaystyle{ K_{X}}\).
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

procesy stochastyczne

Post autor: nnnmmm »

\(\displaystyle{ K_{X}(s,t)=E[X_{s}-m_{X}(s))(X_{t}-m_{X}(t))]}\),\(\displaystyle{ (s,t) \in T \times T}\)
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

procesy stochastyczne

Post autor: Alef »

Przemnóż nawiasy. Skorzystaj z liniowości wartości oczekiwanej i napisz co wychodzi.
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

procesy stochastyczne

Post autor: nnnmmm »

A o co chodzi w tym, że funkcja jest dobrze zdefiniowana? Bo właściwie nie wiem co pokazać...
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

procesy stochastyczne

Post autor: Alef »

Mówiąc potocznie: ma sens.

Teraz się zastanów kiedy u Ciebie coś będzie miało sens np. czy dopuszczasz możliwość aby wyrażenie było równe \(\displaystyle{ \infty}\). Jeżeli nie, to musisz sprawdzić, czy to co jest Twoim wyrażeniem, przy podanych założeniach, jest zawsze skończone.

Inna możliwość to jest sytuacja w której np. może Ci się pojawić symbol nieoznaczony. Musisz zatem sprawdzić, czy to co jest Twoim wyrażeniem, przy podanych założeniach, nie tworzy symbolu nieoznaczonego.

To jest jak z szukaniem dziedziny funkcji.

Czy przy założeniu, że \(\displaystyle{ x \ge 0}\), funkcja \(\displaystyle{ \sqrt{x}}\) jest dobrze określona?
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

procesy stochastyczne

Post autor: nnnmmm »

Czyli po prostu trzeba pokazać, że \(\displaystyle{ K_{X}<+ \infty}\)?
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

procesy stochastyczne

Post autor: Alef »

Tak.
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

procesy stochastyczne

Post autor: nnnmmm »

Dziękuję, zabieram się do roboty
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

procesy stochastyczne

Post autor: Alef »

Ok. Napiszę Ci dwie rzeczy które mogą być użyteczne w rozwiązaniu Twojego zadania. Zaglądnij tylko wówczas jak sama spróbujesz rozwiązać problem
Ukryta treść:    
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

procesy stochastyczne

Post autor: nnnmmm »

\(\displaystyle{ K_{x}(s,t)=E(X_{s}X_{t})-EX_{s}EX_{t} \le \sqrt{EX^2_{s}EX^2_{t}}-EX_{s}EX_{t} \le \sqrt{(EX_{s})^{2}(EX_{t})^{2}}-EX_{s}EX_{t}=0}\).

dobrze?
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

procesy stochastyczne

Post autor: Alef »

Dlaczego \(\displaystyle{ 0}\)?

Coś tu nie gra...
Ostatnio zmieniony 17 lis 2015, o 17:54 przez Alef, łącznie zmieniany 1 raz.
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

procesy stochastyczne

Post autor: nnnmmm »

bo \(\displaystyle{ \sqrt{(EX_{s})^{2}(EX_{t})^{2}}-EX_{s}EX_{t}=EX_{s}EX_{t}-EX_{s}EX_{t}=0}\)
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

procesy stochastyczne

Post autor: Alef »

Pierwsza nierówność jest źle.
nnnmmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 369
Rejestracja: 16 sty 2013, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 102 razy
Pomógł: 1 raz

procesy stochastyczne

Post autor: nnnmmm »

A nie druga? Z nierównością Jensena?
ODPOWIEDZ