Dana jest przestrzeń probabilistyczna \(\displaystyle{ \left( R^2, B,P\right)}\), gdzie B oznacza sigma ciało zbiorów borelowskich a P jest rozkładem gęstości:
\(\displaystyle{ f\left( x,y\right) = \frac{1}{4 \pi } \exp\left( -\frac{x^2+y^2}{4} \right)}\)
względem dwuwymiarowej miary Lebesgue'a.
Niech G będzie sigma ciałem generowanym przez zbiór \(\displaystyle{ \left\{ \left( x,y\right) \in R^2: \ x^2+y^2<1 \right\}}\).
Wyznaczyć \(\displaystyle{ P\left( \left\{ \left( x,y\right) \in R^2: \ x-y<0, y \le 0 \right\}|G \right)}\).
Nie wiem jak się za to zabrać
Prawdopodobieństwo warunkowe względem sigma ciała
Prawdopodobieństwo warunkowe względem sigma ciała
Ostatnio zmieniony 15 lis 2015, o 17:19 przez eewikaa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
\(\displaystyle{ Pr \left( \left{ (x,y)\in R: x-y<0 ,y\leq 0\right}|G\right) = \frac{Pr \left (\left\{ (x,y)\in R^2: x-y<0 ,y\leq 0\right \} \cap G\right) }{Pr(G)}}\)
\(\displaystyle{ Pr \left( \left{ (x,y)\in R: x-y<0 ,y\leq 0\right}|G\right)=\frac{\frac{1}{4\pi}\int_{\pi}^{\frac{5}{4}\pi}\int_{0}^{1}e^{-\frac{r^2}{4}}rdr d\phi}{\frac{1}{4\pi}\int_{0}^{2\pi}\int_{0}^{1}e^{-\frac{r^2}{4}} rdr d\phi}.}\)
\(\displaystyle{ Pr \left( \left{ (x,y)\in R: x-y<0 ,y\leq 0\right}|G\right)=\frac{\frac{1}{4\pi}\int_{\pi}^{\frac{5}{4}\pi}\int_{0}^{1}e^{-\frac{r^2}{4}}rdr d\phi}{\frac{1}{4\pi}\int_{0}^{2\pi}\int_{0}^{1}e^{-\frac{r^2}{4}} rdr d\phi}.}\)
Prawdopodobieństwo warunkowe
Właśnie chyba nie do końca, bo tu stosujesz prawdopodobieństwo warunkowe, a w zadaniu jest prawdopodobieństwo warunkowe względem sigma ciała, a to juz niestety tak sie nie liczy
Prawdopodobieństwo warunkowe względem sigma ciała
Tutaj mamy:
\(\displaystyle{ P(A|G)=E[I_{A}|G]}\)
WWO względem sigma ciała to zmienna losowa.
\(\displaystyle{ P(A|G)=E[I_{A}|G]}\)
WWO względem sigma ciała to zmienna losowa.