Rozkład (nie)zdegenerowany

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Rozkład (nie)zdegenerowany

Post autor: musialmi »

Istnieje definicja rozkładu zdegenerowanego? Jak patrzę w Google i w swój wykład, to mam coraz głębsze wrażenie, że termin jest uznawany za tak intuicyjny, że nie trzeba go definiować.
Alef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 27 sie 2012, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 95 razy

Rozkład (nie)zdegenerowany

Post autor: Alef »

Może zdegenerowany=skoncentrowny np. zdegenerowany w punkcie a więc \(\displaystyle{ P(X=a)=1}\)?

Nie wiem...-- 15 lis 2015, o 15:02 --Ok, znalazłem definicje:

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Degenerate_distribution
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Rozkład (nie)zdegenerowany

Post autor: musialmi »

Czyli dobrze myślałeś Dzięki.
ODPOWIEDZ