Prawdopodobieństwo z monetami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
niXman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 25 sty 2015, o 13:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Prawdopodobieństwo z monetami

Post autor: niXman »

Witam, ja mam pytanie.Rzucamy trzy razy monetą, wiemy że wynik zawiera dwa orły. Oblicz prawdopodobieństwo że przy pierwszym rzucie otrzymamy reszką. Ktoś ma jakiś pomysł?
miodzio1988

Prawdopodobieństwo z monetami

Post autor: miodzio1988 »

Wypisz wszystkie możliwe zdarzenia, a później sprzyjające
niXman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 25 sty 2015, o 13:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Prawdopodobieństwo z monetami

Post autor: niXman »

\(\displaystyle{ \mathbb{P}(A)= \frac{1}{2}}\), a \(\displaystyle{ \mathbb{P}(\Omega)=16}\)
Nie wiem, czy to jest poprawnie?
miodzio1988

Prawdopodobieństwo z monetami

Post autor: miodzio1988 »

No nie jest, bo prawdopobienstwo nie moze byc wieksze niz 1
niXman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 25 sty 2015, o 13:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy

Prawdopodobieństwo z monetami

Post autor: niXman »

A jeżeli \(\displaystyle{ \left|A \right|= \frac{1}{2}}\), a \(\displaystyle{ \left|\Omega \right|=16}\)
Wtedy \(\displaystyle{ P(A)=0.03125}\) czy to jest poprawnie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobieństwo z monetami

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ |A|}\) ma być ilością (naturalną), więc nie.

Wypisz wszystkie wyniki z dwoma orłami, odszukaj te z reszką na początku.
ODPOWIEDZ