Kolejka do kina

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
revage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 9 sie 2015, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Kolejka do kina

Post autor: revage »

Wśród 16 chłopców stojących w kolejce po bilety do kina stoi Marcin i Radek. Oblicz prawdopodobieństwo, że Marcin i Radek nie stoją obok siebie.

\(\displaystyle{ |omega|=16!}\)
\(\displaystyle{ A'}\)- Marcin i Radek stoją obok siebie
\(\displaystyle{ |A'|=15 \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ P(A')= \frac{30}{16!}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)

Ja bym tak to zadanie rozwiązała. Czy moj sposob jest dobry? Jeśli zły, to proszę o zaproponowanie poprawnego.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Kolejka do kina

Post autor: a4karo »

Uzasadnij \(\displaystyle{ |A'|}\)
revage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 9 sie 2015, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Kolejka do kina

Post autor: revage »

Jest 16 miejsc w kolejce. M i R muszą stać obok siebie, wiec jest 15 sposobów ustawienia, mnożę razy 2, bo mogą się ustawić MR lub RM
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Kolejka do kina

Post autor: a4karo »

Ok
revage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 9 sie 2015, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Kolejka do kina

Post autor: revage »

\(\displaystyle{ \left| A'\right|=15 \cdot 2 \cdot 14!}\)
ODPOWIEDZ