X i Y są zmiennymi losowymi o rozkładnie N(0,1). Znaleźć funkcję charakterystyczną XY.
\(\displaystyle{ \varphi_{XY}(t)=Ee^{itXY}=E(E(e^{itXY}|Y))=Ee^{- \frac{t^2y^2}{2} }=...}\)
Dlaczego robimy z tego warunkową wartość oczekiwaną? I skąd wzięło się \(\displaystyle{ Ee^{- \frac{t^2y^2}{2} }}\)?
funkcja charakterystyczna, warunkowa wartość oczekiwana
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
funkcja charakterystyczna, warunkowa wartość oczekiwana
Może po to, żeby całkować najpierw po jednej zmiennej, a potem po drugiej, zamiast po obu jednocześnie.gienia pisze:Dlaczego robimy z tego warunkową wartość oczekiwaną?
Pewnie ktoś w pamięci obliczył, że \(\displaystyle{ E(e^{itXY}|Y=y)=e^{- \frac{t^2y^2}2}.}\)gienia pisze:I skąd wzięło się \(\displaystyle{ Ee^{- \frac{t^2y^2}{2} }}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 339
- Rejestracja: 25 lip 2014, o 16:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 243 razy
funkcja charakterystyczna, warunkowa wartość oczekiwana
A jak to się liczy?norwimaj pisze:Pewnie ktoś w pamięci obliczył, że \(\displaystyle{ E(e^{itXY}|Y=y)=e^{- \frac{t^2y^2}2}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
funkcja charakterystyczna, warunkowa wartość oczekiwana
\(\displaystyle{ \frac1{\sqrt{2\pi}}\int_{-\infty}^{+\infty}e^{itxy}e^{-\frac{x^2}2}\,\mathrm{d}x=
\frac1{\sqrt{2\pi}}e^{-\frac{(ty)^2}2}\int_{-\infty}^{+\infty}e^{-\frac{(x-ity)^2}2}\,\mathrm{d}x.}\)
Całka po prawej stronie jest równa tyle samo, co \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{+\infty}e^{-\frac{x^2}2}\,\mathrm{d}x,}\) co można uzasadnić korzystając z holomorficzności funkcji \(\displaystyle{ z\mapsto e^{-\frac{z^2}2}.}\)
\frac1{\sqrt{2\pi}}e^{-\frac{(ty)^2}2}\int_{-\infty}^{+\infty}e^{-\frac{(x-ity)^2}2}\,\mathrm{d}x.}\)
Całka po prawej stronie jest równa tyle samo, co \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{+\infty}e^{-\frac{x^2}2}\,\mathrm{d}x,}\) co można uzasadnić korzystając z holomorficzności funkcji \(\displaystyle{ z\mapsto e^{-\frac{z^2}2}.}\)