z grupy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
revage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 9 sie 2015, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

z grupy

Post autor: revage »

Z grupy 8 chłopców i 4 dziewcząt wybrano losowo 5 osób. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że stosunek liczby D do Ch w tej grupie uległ zwiększeniu?

\(\displaystyle{ \frac{D}{Ch}= \frac{4}{8}}\)

Jak zabierzemy 5Ch, to stosunek- 4:3-ulega zwiekszeniu
Zabieramy 4Ch i 1D 3:4- ulega zwiększeniu
3Ch, 2D- nie ulega zwiekszeniu
2Ch, 3D-------||----------
1Ch,4 D-------||----------

5 możliwości zabierania osób, 2 zwiększaja stosunek D do Ch


Jak to zrobić ? Odp-\(\displaystyle{ \frac{14}{33}}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2015, o 22:52 przez revage, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

z grupy

Post autor: piasek101 »

1) \(\displaystyle{ 0,75>0,5}\)

2) sprzyjające to : żadna dziewczyna i pięciu ch lub jedna dziewczyna i czterech ch.
revage
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 9 sie 2015, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

z grupy

Post autor: revage »

Jak obliczyć A i Ω?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

z grupy

Post autor: piasek101 »

Omega - losować pięć osób z dwunastu.

A - losujemy (zero dziewczyn z pięciu i pięciu ch z ośmiu) lub (jedną ... )

Kombinacje czy jakoś tak.
ODPOWIEDZ