Proszę o pomoc w uporaniu się z poniższym zadaniem.
Dwa statki podpływają do tego samego nadbrzeża. Czasy przybicia do brzegu obu statków są od siebie niezależne i jednakowo możliwe w ciągu całej doby.
Obliczyć prawdopodobieństwo, że jeden ze statków będzie musiał czekać na zwolnienie się miejsca na nabrzeżu, jeżeli czas postoju pierwszego statku wynosi 1h a drugiego 2h.
Moja próba rozwiązania(nie mam pewności że to właśnie o to chodzi):
\(\displaystyle{ \Omega=\left\{ \omega_0,\omega_1, \omega_2 \right\}}\), gdzie:
\(\displaystyle{ \omega_0}\) - żaden statek nie będzie musiał czekać,
\(\displaystyle{ \omega_1}\) - pierwszy statek będzie musiał czekać,
\(\displaystyle{ \omega_2}\) - drugi będzie czekał.
i w zasadzie nie wiem jak obliczyć prawdopodobieństwa tych zdarzeń. Próbowałem rozumować w taki sposób:
\(\displaystyle{ P(\{\omega_1\})=\frac{2}{24}}\) co miałoby oznaczać że, jeśli drugi statek dopłynie o danej godzinie, to pierwszy ma do wyboru jedną z dwóch godzin gdy drugi będzie na nadbrzeżu(czyli ma do wyboru 2 godziny z 24 godzinnej doby).
Czy to sensowny pomysł?
Dwa statki podpływające do nadbrzeża
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
Dwa statki podpływające do nadbrzeża
Prawdopodobieństwo geometryczne:
\(\displaystyle{ \Omega = \left[ 0,24 \right] \times \left[ 0,24\right]}\)
Niech w układzie współrzędnych \(\displaystyle{ XY}\):
\(\displaystyle{ x}\) oznacza godzinę przypłynięcia pierwszego statku,
\(\displaystyle{ y}\) oznacza godzinę przypłynięcia drugiego statku,
Pomyśl jak wyglądają proste (funkcje liniowe) które opisują zależności między oczekiwaniem jednego i drugiego statku.
Pomocne może być analogiczne zadanie, tylko treść inna: 365717.htm#p5239748.
\(\displaystyle{ \Omega = \left[ 0,24 \right] \times \left[ 0,24\right]}\)
Niech w układzie współrzędnych \(\displaystyle{ XY}\):
\(\displaystyle{ x}\) oznacza godzinę przypłynięcia pierwszego statku,
\(\displaystyle{ y}\) oznacza godzinę przypłynięcia drugiego statku,
Pomyśl jak wyglądają proste (funkcje liniowe) które opisują zależności między oczekiwaniem jednego i drugiego statku.
Pomocne może być analogiczne zadanie, tylko treść inna: 365717.htm#p5239748.