Dwa zadania z prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 4 razy
Dwa zadania z prawdopodobieństwa
1. Rzucamy dwukrotnie sześcienną kostką do gry. Wypisz wszystkie wyniki sprzyjające zdarzeniu, że za pierwszym razem wypadnie większa liczba niż za drugim razem. Oblicz prawdopodobieństwa takiego zdarzenia.
2. Ze zbioru liczb {3,4,5,......23} losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
a) A- wylosowane liczby są liczbami pierwszymi
b) B - pierwsza z wylosowanych liczb jest liczbą parzystą, a druga - liczbą pierwszą.
2. Ze zbioru liczb {3,4,5,......23} losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
a) A- wylosowane liczby są liczbami pierwszymi
b) B - pierwsza z wylosowanych liczb jest liczbą parzystą, a druga - liczbą pierwszą.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 4 razy
Dwa zadania z prawdopodobieństwa
Wszystkich mamy 6x6=36miodzio1988 pisze:1. Ile mamy wszystkich możliwości?
jeśli to o to chodzi
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 4 razy
Dwa zadania z prawdopodobieństwa
Z pierwszym zadaniem sobie poradziłem już. Proszę o pomoc przy drugim zadaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 4 razy
Dwa zadania z prawdopodobieństwa
może jakaś większa podpowiedź bo nie bardzo wiem jak zacząć :/miodzio1988 pisze:Analogicznie postępujesz
Dwa zadania z prawdopodobieństwa
Znowu mam się Ciebie pytać ile jest wszystkich możliwości? No wykaż się samodzielnością
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 4 razy
Dwa zadania z prawdopodobieństwa
a) \(\displaystyle{ {\Omega}}\)=21*20=420
Liczba potencjalnych zdarzeń 28
prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ \frac{28}{420}}\)= \(\displaystyle{ \frac{1}{15}}\)
tak ma być???
Liczba potencjalnych zdarzeń 28
prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ \frac{28}{420}}\)= \(\displaystyle{ \frac{1}{15}}\)
tak ma być???
Dwa zadania z prawdopodobieństwa
1. Poczytaj:
[url=http://matematyka.pisz.pl/strona/1506.html]Link 3[/url]
2. Przemyśl.
3. Zrób analogicznie dla Twoich przykładów.
4. Napisz dokładnie co Ci wyszło i jak liczyłeś.
miodzio1988, podziwiam za cierpliwość!
[url=http://matematyka.pisz.pl/strona/1506.html]Link 3[/url]
2. Przemyśl.
3. Zrób analogicznie dla Twoich przykładów.
4. Napisz dokładnie co Ci wyszło i jak liczyłeś.
miodzio1988, podziwiam za cierpliwość!
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 17 paź 2009, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 4 razy
Dwa zadania z prawdopodobieństwa
Wydaję mi się, że tak to ma być:
a) \(\displaystyle{ {\Omega}}\)=21*20=420
A- liczby pierwsze to 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23
P(A)= \(\displaystyle{ \frac{8*7}{420}}\)= \(\displaystyle{ \frac{56}{420}}\) = \(\displaystyle{ \frac{2}{15}}\)
-- 6 lis 2015, o 10:40 --
b) \(\displaystyle{ {\Omega}}\)=21*20=420
B- liczby parzyste to 4,6,8,10,12,14,16,18,20,22 jest ich 10, liczb nieparzystych jest 11
P(A)= \(\displaystyle{ \frac{10*11}{420}}\)= \(\displaystyle{ \frac{110}{420}}\) = \(\displaystyle{ \frac{11}{42}}\)
przykład B tak ma wyglądać??
a) \(\displaystyle{ {\Omega}}\)=21*20=420
A- liczby pierwsze to 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23
P(A)= \(\displaystyle{ \frac{8*7}{420}}\)= \(\displaystyle{ \frac{56}{420}}\) = \(\displaystyle{ \frac{2}{15}}\)
-- 6 lis 2015, o 10:40 --
b) \(\displaystyle{ {\Omega}}\)=21*20=420
B- liczby parzyste to 4,6,8,10,12,14,16,18,20,22 jest ich 10, liczb nieparzystych jest 11
P(A)= \(\displaystyle{ \frac{10*11}{420}}\)= \(\displaystyle{ \frac{110}{420}}\) = \(\displaystyle{ \frac{11}{42}}\)
przykład B tak ma wyglądać??