Funkcja charakterystyczna i szereg potęgowy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Arytmetyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 14 sty 2014, o 23:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 105 razy
Pomógł: 41 razy

Funkcja charakterystyczna i szereg potęgowy

Post autor: Arytmetyk »

\(\displaystyle{ f(t)}\) - funkcja charakterystyczna
Uzasadnić, że \(\displaystyle{ g(t)= \frac{2}{2-f(t)} -1}\) jest funkcją charakterystyczną.

Rozwijam \(\displaystyle{ g(t)}\) w szereg potęgowy i mam:

\(\displaystyle{ g(t)= \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{f(t)^n}{2^n}}\)

by skorzystać z tw. Bochnera brakuje mi tylko pokazać dodatnią określoność \(\displaystyle{ g(t)}\), wiedząc, że \(\displaystyle{ f(t)}\) jest dodatnio określona

Tylko jak wykorzystać tutaj dodatnią określoność \(\displaystyle{ f(t)}\) ?

Z góry dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ