Witajcie,
Mam problem z tym zadaniem.
Słowa złożone z czterech liter powstają w ten sposób, że z urny zawierającej 5 liter Z i 4 litery N losujemy po kolei bez zwracania 1. i 2. literę słowa. Następnie z urny zawierającej 3 litery Z i 7 liter N losujemy po kolei ze zwracaniem 3. i 4. literę słowa. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że na litera Z znajduje się na 1. i 2. i 3. miejscu lub na 1. i 4. miejscu.
Nie rozumiem za bardzo tego zadania.
Wiemy , że mamy dwie urny :
w jednej : 5 liter Z i 4 litery N : \(\displaystyle{ \left\{ Z_{1}, Z_{2}, Z_{3},Z_{4},Z_{5},N_{1},N_{2},N_{3}, N_{4}\right\}}\)
w drugiej : 3 litery Z i 7 liter N : \(\displaystyle{ \left\{ Z_{1}, Z_{2}, Z_{3},N_{1},N_{2},N_{3},N_{4},N_{5}, N_{6}, N_{7}\right\}}\)
Ale nie wiem jak dokładnie obliczyć to prawdopodobieństwo.
Pozdrawiam
Prawdopodobieństwo wylosowania litery słowa
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 7 mar 2015, o 12:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 20 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania litery słowa
Ja to widzę w ten sposób - litera Z znajduje się na 1. i 2. i 3. miejscu lub na 1. i 4. miejscu = ciągi ZZZN lub ZNNZ. Najłatwiej będzie narysować sobie drzewko, lub chociaż wyobrazić.
\(\displaystyle{ P=P(ZZZN)+P(ZNNZ)= \frac{5}{9} \cdot \frac{4}{8} \cdot \frac{3}{10} \cdot \frac{7}{10} + \frac{5}{9} \cdot \frac{4}{8} \cdot \frac{7}{10} \cdot \frac{3}{10}}\)
\(\displaystyle{ P=P(ZZZN)+P(ZNNZ)= \frac{5}{9} \cdot \frac{4}{8} \cdot \frac{3}{10} \cdot \frac{7}{10} + \frac{5}{9} \cdot \frac{4}{8} \cdot \frac{7}{10} \cdot \frac{3}{10}}\)