Warunkowa wartość oczekiwana
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 20:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 85 razy
- Pomógł: 1 raz
Warunkowa wartość oczekiwana
Niech \(\displaystyle{ U_{0},...,U_{n}}\) będą niezależnymi zmiennymi losowymi o rozkładzie jednostajnym na przedziale \(\displaystyle{ \left( 0,1\right)}\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ E(\max \left( U_{0},...,U_{n} \right) |U_{0})}\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ E(\max \left( U_{0},...,U_{n} \right) |U_{0})}\)
Warunkowa wartość oczekiwana
Wydaje mi się, że to może wyglądać tak:
\(\displaystyle{ E(\max \left( U_{0},...,U_{n} \right) |U_{0})=\max\left( U_{0},\frac{1}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ E(\max \left( U_{0},...,U_{n} \right) |U_{0})=\max\left( U_{0},\frac{1}{2} \right)}\)
Warunkowa wartość oczekiwana
Jak \(\displaystyle{ \max \left( U_{0},...,U_{n} \right)=U_{0}}\), to \(\displaystyle{ E(\max \left( U_{0},...,U_{n} \right) |U_{0})=E(U_{0}|U_{0})=U_{0}}\).
Jak \(\displaystyle{ \max \left( U_{0},...,U_{n} \right)=U_{1}}\), to \(\displaystyle{ E(\max \left( U_{0},...,U_{n} \right) |U_{0})=E(U_{1}|U_{0})=E(U_{1})=\frac{1}{2}}\),
bo zmienne \(\displaystyle{ U_{0}}\) i \(\displaystyle{ U_{1}}\) są niezależne.
Itd. aż do \(\displaystyle{ n}\).
Jak \(\displaystyle{ \max \left( U_{0},...,U_{n} \right)=U_{1}}\), to \(\displaystyle{ E(\max \left( U_{0},...,U_{n} \right) |U_{0})=E(U_{1}|U_{0})=E(U_{1})=\frac{1}{2}}\),
bo zmienne \(\displaystyle{ U_{0}}\) i \(\displaystyle{ U_{1}}\) są niezależne.
Itd. aż do \(\displaystyle{ n}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Warunkowa wartość oczekiwana
Twierdzisz na przykład, że \(\displaystyle{ E\left(\max \left( U_{0},\ldots,U_{n} \right) |U_{0}=\frac34\right)=\frac34.}\) Czy jeśli \(\displaystyle{ U_0=\frac34,}\) to pozostałe zmienne prawie na pewno będą \(\displaystyle{ \le\frac34}\)? chyba jednak mogą być większe, przez co wartość oczekiwana powinna być większa.
Mnie wyszedł wynik \(\displaystyle{ E(\max \left( U_{0},\ldots,U_{n} \right) |U_{0})=\frac1{n+1}U_0^{n+1}+\frac n{n+1}.}\)
Mnie wyszedł wynik \(\displaystyle{ E(\max \left( U_{0},\ldots,U_{n} \right) |U_{0})=\frac1{n+1}U_0^{n+1}+\frac n{n+1}.}\)
Ostatnio zmieniony 8 lis 2015, o 20:25 przez norwimaj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Warunkowa wartość oczekiwana
Jak rozkaz, to rozkaz, chociaż moim zdaniem nie ja powinienem tu przedstawiać rozwiązania, tylko aqlec.
Najpierw zauważyłem, że dystrybuanta zmiennej \(\displaystyle{ \max(U_1,\ldots,U_n)}\) jest równa \(\displaystyle{ F(t)=t^n}\) dla \(\displaystyle{ t\in[0,1].}\) Gęstość w tym przedziale jest więc równa \(\displaystyle{ g(t)=nt^{n-1}.}\) Po zauważeniu tych rzeczy zacząłem bezmyślnie całkować:
\(\displaystyle{ E(\max (U_0,\ldots,U_n) |U_0)=
E(\max (U_0,\max(U_1,\ldots,U_n)) |U_0)=\\=
\int_0^1\max(U_0,t)\,nt^{n-1}\,\mathrm{d}t=\ldots}\)
i tak jakoś wyszło.
Najpierw zauważyłem, że dystrybuanta zmiennej \(\displaystyle{ \max(U_1,\ldots,U_n)}\) jest równa \(\displaystyle{ F(t)=t^n}\) dla \(\displaystyle{ t\in[0,1].}\) Gęstość w tym przedziale jest więc równa \(\displaystyle{ g(t)=nt^{n-1}.}\) Po zauważeniu tych rzeczy zacząłem bezmyślnie całkować:
\(\displaystyle{ E(\max (U_0,\ldots,U_n) |U_0)=
E(\max (U_0,\max(U_1,\ldots,U_n)) |U_0)=\\=
\int_0^1\max(U_0,t)\,nt^{n-1}\,\mathrm{d}t=\ldots}\)
i tak jakoś wyszło.