Jakie jest prawdopodobieństwo, że ...
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ...
Witajcie,
Mam zadanie domowe z metod propabilistycznych i statystyki.
Mimo, że wydaje się ono łatwe, nie przychodzi mi na myśl żaden sposób jego rozwiązania.
Wykład i ćwiczenia z tego przedmiotu są prowadzone w sposób chaotyczny i nie sposób coś zrozumieć - na wykładzie o jednym, a na ćwiczeniach wykładowca gada o zadaniach z kolokwium i egzaminu, których nikt nie rozumie. Treść zadania brzmi :
W pewnym mieście o n+1 mieszkańcach, rozchodzi się plotka. Pierwsza osoba opowiada ją drugiej, ta trzeciej, itd. Za każdym razem osoba, której będzie opowiadana plotka jest wybierana przez losowanie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że po \(\displaystyle{ r \le n}\) krokach plotka nie wróci do pierwszej osoby ?
Nie mam pojęcia, w jaki sposób się za to zadanie zabrać, stąd cały problem. Nie potrzebuję gotowca, a wyjaśnienia, pomocy przy rozwiązaniu tego zadania.
Pozdrawiam
Mam zadanie domowe z metod propabilistycznych i statystyki.
Mimo, że wydaje się ono łatwe, nie przychodzi mi na myśl żaden sposób jego rozwiązania.
Wykład i ćwiczenia z tego przedmiotu są prowadzone w sposób chaotyczny i nie sposób coś zrozumieć - na wykładzie o jednym, a na ćwiczeniach wykładowca gada o zadaniach z kolokwium i egzaminu, których nikt nie rozumie. Treść zadania brzmi :
W pewnym mieście o n+1 mieszkańcach, rozchodzi się plotka. Pierwsza osoba opowiada ją drugiej, ta trzeciej, itd. Za każdym razem osoba, której będzie opowiadana plotka jest wybierana przez losowanie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że po \(\displaystyle{ r \le n}\) krokach plotka nie wróci do pierwszej osoby ?
Nie mam pojęcia, w jaki sposób się za to zadanie zabrać, stąd cały problem. Nie potrzebuję gotowca, a wyjaśnienia, pomocy przy rozwiązaniu tego zadania.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ...
Ponumeruj ? Jak jest ich n ...
\(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3, ... , n\right\}}\)
O to chodzi ?
\(\displaystyle{ \left\{ 1,2,3, ... , n\right\}}\)
O to chodzi ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ...
Tak. Jakie jest prawdoodobieństwo powrotu w pierwszym kroku, a ile drugim
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ...
Nie mam pojęcia.
\(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) ?
wybacz, ale dla mnie nie jest to takie oczywiste, więc jeżeli ta odpowiedź jest błędna albo coś - nie śmiej się ze mnie
\(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) ?
wybacz, ale dla mnie nie jest to takie oczywiste, więc jeżeli ta odpowiedź jest błędna albo coś - nie śmiej się ze mnie
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ...
Nie mam zielonego pojęcia.
W pierwszym kroku, bo tu prawdopodobieństwo będzie najmniejsze ...
Nie wiem, skąd się to w ogóle bierze.
W pierwszym kroku, bo tu prawdopodobieństwo będzie najmniejsze ...
Nie wiem, skąd się to w ogóle bierze.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ...
Nie chcę byś strzelał. Co oznacza, że plotka wróciła w pierwszym kroku?
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ...
Plotka poszła od pierwszej osoby do n kolejnych osób, a każdy taki fakt oznacza kolejny krok r. Fakt powrotu plotki oznacza, że wróciła ona od n-tej osoby do tej, która ją zaczęła rozpowiadać.
-
- Użytkownik
- Posty: 426
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 90 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ...
Rozumiem, że jak plotka zostanie powiedziana danej osobie to ta osoba nie bierze już udziału w kolejnych losowaniach (wyłączając pierwszą plotkarę). Dobrze rozumiem ???
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ...
No właśnie to nie jest takie oczywiste. Pytanie jest o prawdopodobieństwo powrotu do pierwszej osoby, więc losowanie musiałoby być ze zwracaniem, bo jeśli tak by nie było, pytanie byłoby po prostu bez sensu - mielibyśmy obliczyć prawdopodobieństwo czegoś, co nigdy się nie wydarzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 426
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 90 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ...
Na szybko, ale pewien nie jestem (pierwsza myśl)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{V_{n}^{r}-V_{n-1}^{r}}{V_{n}^{r}} =1- \frac{1}{n-r}}\)
oraz nie jestem pewien czy kolejność się liczy (wariacje), czy kolejność się nie liczy (permutacje).
Zaznaczam, że chodzi o przypadek bez zwracania.
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{V_{n}^{r}-V_{n-1}^{r}}{V_{n}^{r}} =1- \frac{1}{n-r}}\)
oraz nie jestem pewien czy kolejność się liczy (wariacje), czy kolejność się nie liczy (permutacje).
Zaznaczam, że chodzi o przypadek bez zwracania.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ...
Pierwsza osoba opowiedziała jednej osobie i nie jest nią na pewno .... Co wstawisz w miejsce kropek? Strażnik. Plotka może wrócić do dowolnej osoby orócz pierwszej.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ...
Jakaś osoba rozpowiada drugiej osobie plotkę. Ta druga trzeciej. Wiemy, że nie może ona wrócić do pierwszej osoby, a wiemy, że wybierane są one w drodze losowania. Z mojego toku rozumowania wynika że na każdym kroku jest to jednakowo prawdopodobne i będzie to \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) ?
Jeśli nie, to ja na prawdę się poddaję, bo nie mam pojęcia o co chodzi.
Jeśli nie, to ja na prawdę się poddaję, bo nie mam pojęcia o co chodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Jakie jest prawdopodobieństwo, że ...
Dobrze rozumujesz. Zakładamy jednak że w mieście wszyscy są zdrowi psychicznie czyli lekko się musisz skorygować