Suma niezależnych zmiennych losowych

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Arytmetyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 14 sty 2014, o 23:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 105 razy
Pomógł: 41 razy

Suma niezależnych zmiennych losowych

Post autor: Arytmetyk »

Jeśli \(\displaystyle{ X_{1}, X_{2}...}\) są niezależne i mają ten sam rozkład co \(\displaystyle{ X}\) to

\(\displaystyle{ \frac{X_{1}+...+X_{2^n}}{ \sqrt{2^n} }}\) ma ten sam rozkład co \(\displaystyle{ X}\).

Najpierw mam to zrobić dla \(\displaystyle{ n=2}\) i próbowałem to zrobić korzystając z funkcji charakterystycznych i doszedłem do momentu, że:

\(\displaystyle{ Y= \frac{X_{1}+X_{2}+X_{3}+X_{4}}{2}}\)

\(\displaystyle{ f_{Y}(t)=(f_{X}( \frac{t}{2} ) )^4}\)

\(\displaystyle{ f_{Y}, f_{X}}\) to f. charakterystyczne odpowiednich zmiennych losowych

Powinna wyjść równość f. charakterystycznych.

Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Suma niezależnych zmiennych losowych

Post autor: Premislav »

A to prawda jest w ogóle? Weźmy rozkład Cauchy'ego i się posypie, bo nie wmówisz mi, że wtedy \(\displaystyle{ X}\) ma wtedy taki sam rozkład, jak \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2^{n}} }X}\) dla \(\displaystyle{ n\neq 0}\).

-- 31 paź 2015, o 12:00 --

Może teza miała być inna, tylko źle spojrzałeś?
ODPOWIEDZ