Losowanie kart

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
kombajn665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 11 kwie 2015, o 22:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 21 razy

Losowanie kart

Post autor: kombajn665 »

Z talii 24 kart (Asy, króle, damy, walety, 10, 9) losujemy 5 kart. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) otrzymaliśmy jedną trójkę (figur, 10 lub 9) i jedną parę (figur lub 10 lub 9).
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Losowanie kart

Post autor: SlotaWoj »

Wszystkich losowań może być:
  • \(\displaystyle{ {24\choose5}=42504}\)
Najpierw trójka, później dwójka:
  • \(\displaystyle{ {4\choose3}\cdot6\cdot{4\choose2}\cdot5=720\white\mbox{M}}\) – przy losowaniu dwójek 5 a nie 6, bo na wysokości trójki nie możemy już wylosować dwójki.
Gdyby zmienić kolejność:
  • \(\displaystyle{ {4\choose2}\cdot6\cdot{4\choose3}\cdot5=720\white\mbox{M}}\)– przy losowaniu trójek 5 a nie 6, bo na wysokości dwójki nie możemy już wylosować trójki.
Tak samo przy oby kolejnościach, co oznacza, że formuła jest poprawna.

Szukane prawdopodobieństwo:
  • \(\displaystyle{ p=\frac{720}{42504}\approx0,0169}\)
Edit:
––––––
Poprawiłem dwa błędy zauważone przez Kropke+.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2015, o 00:06 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Losowanie kart

Post autor: kropka+ »

SlotaWoj pisze:Wszystkich losowań może być:
  • \(\displaystyle{ {24\choose6}=42505}\)
Losujemy \(\displaystyle{ 5}\) kart na \(\displaystyle{ {24 \choose 5}=42504}\) sposoby.
maciejkyriewicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 paź 2015, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruciane-Nida
Podziękował: 1 raz

Losowanie kart

Post autor: maciejkyriewicz »

Mógłby ktoś wyjaśnić z kąt wzięły się tam liczby 5 i 6 ?:)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Losowanie kart

Post autor: kropka+ »

Jest \(\displaystyle{ 6}\) nominałów kart (as,król,...,9). Trójka będzie w jednym z sześciu nominałów a dwójka w jednym z pozostałych pięciu.
ODPOWIEDZ