Prawdopodobieństwo warunkowe.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: pawlo392 »

Rzucamy trzy razy sześcienną, symetryczną kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadnie co najmniej raz pięć oczek, jeśli wiadomo, że za każdym razem wypadła inna liczba oczek?
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=6*6*6=216}\)

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\ (B)}}=120}\)
Mam problem z dobraniem :
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\ (A \cap B)}}}\)
Czy należy tu zastosować zdarzenie przeciwne?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: piasek101 »

Wg mnie miałeś (przed wykasowaniem) ok.

Ps. Omega niepotrzebna.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: pawlo392 »

Ale wykorzystałem zdarzenie przeciwne do zdarzenia A i otrzymałem poprawny wynik.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: piasek101 »

A jaki jest ten poprawny ?
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: pawlo392 »

\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{1}{2}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe.

Post autor: piasek101 »

Też się machnąłem w rozwiązaniu.

Jak policzyć iloczyn (ilość) - jedna piątka i różne ilości oczek.

Wybierasz dwie liczby z pięciu do tego jedna piątka, mieszasz na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów.
ODPOWIEDZ