Wartość oczekiwana, wariancja (jednoczesny rzut monetami)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
andreaS6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 cze 2015, o 13:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Wartość oczekiwana, wariancja (jednoczesny rzut monetami)

Post autor: andreaS6 »

Dane są 2 niesymetryczne monety A i B. Prawdopodobieństwo wyrzucenia orła przy rzucie monetą A wynosi \(\displaystyle{ p _{A} = 0,25}\) , przy rzucie monetą B wynosi ono \(\displaystyle{ p _{B} = 0,75}\) . Otrzymując orła gracz wygrywa, w przypadku reszki - przegrywa. Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję wygranej gracza w sytuacji jednoczesnego rzutu monetami A i B.

Nie mam problemu z wyliczeniem wartości oczekiwanej i wariancji dla poszczególnych monet; nie wiem natomiast jak obliczyć podane charakterystyki wygranej gracza podczas jednoczesnego rzutu.

Czy mógłby mi ktoś pomóc?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Wartość oczekiwana, wariancja (jednoczesny rzut monetami)

Post autor: SlotaWoj »

Przyporządkowując jednemu rzutowi cyfry binarne: \(\displaystyle{ 0=\mbox{reszka}}\) i \(\displaystyle{ 1=\mbox{orzeł}}\), to dla dwóch rzutów (są one niezależne), w którym rzutowi monetą „preferującą” reszkę odpowiada lewa cyfra binarna (w drugiej kolumnie), a rzutowi drugą monetą – prawa cyfra, mamy prawdopodobieństwa (trzecia kolumna):
  • \(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|}
    \hline
    0&00&3/16&-1 \\ \hline
    1&01&9/16& 0 \\ \hline
    2&10&1/16& 0 \\ \hline
    3&11&3/16& 1 \\ \hline
    \end{tabular}}\)
Użyta powyżej zmienna losowa ze zbioru \(\displaystyle{ \{0;1;2;3\}}\) odpowiada opisowy wyniku rzutu, ale nic nie mówi nt. wyniku gry w kategoriach przegrał/remis/wygrał, który zawiera czwarta kolumna tabeli. Można użyć tej wartości jako nowej zmiennej losowej i wtedy mamy:
  • \(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|}
    \hline
    -1& 3/16 \\ \hline
    0&10/16 \\ \hline
    1& 3/16 \\ \hline
    \end{tabular}}\)
Dalej pewnie już sobie poradzisz.
ODPOWIEDZ