Łańcuch markowa-egzamin aktuarialny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lamiee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 24 lut 2012, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 1 raz

Łańcuch markowa-egzamin aktuarialny

Post autor: lamiee »

Czy mógłby ktoś mi pomóc z zadaniem 6 z niżej wymienionego egzaminu:
... -42678.pdf

Aby wyznaczyć parametr q obliczam całkę:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} qf_{Q}(q)dq = \frac{1}{5}}\)

Następnie standardowo dla łańcucha Markowa wyznaczam prawdopodobieństwa danego stanu:
\(\displaystyle{ p_{1}=\frac{1}{5} \\
p_{2}=\frac{4}{25} \\
p_{3}=\frac{16}{125} \\
p_{4}=\frac{64}{125}}\)


I dalej się gubię. Dla mnie odpowiedzią prawidłową powinna być wartość \(\displaystyle{ \frac{64}{125}}\)... Opis mojego rozwiązania jest dość skrótowy, ale nie chodzi mi o to, żeby ktoś to zadanie rozwiązał, a jedynie wskazał sposób postępowania. Z góry dziękuję
ODPOWIEDZ