Bez treści

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 214 razy

Bez treści

Post autor: poetaopole »

Oblicz \(\displaystyle{ P(B)}\), jeśli \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3}}\), \(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{1}{6}}\) i \(\displaystyle{ P(B|A)= \frac{1}{4}}\). (Prawdopodobieństwo warunkowe)
Oblicz \(\displaystyle{ P(A \cup B)}\), jeśli \(\displaystyle{ P(B)= \frac{1}{3}}\), \(\displaystyle{ P(A')= \frac{1}{4}}\) i \(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{3}{5}}\). (Prawdopodobieństwo warunkowe)
miodzio1988

Bez treści

Post autor: miodzio1988 »

Rozpisz najpierw sobie te warunkowe wartości oczekiwane
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Bez treści

Post autor: Kartezjusz »

1. Rozpisz prawdopodobieństwa warunkowe. Dostaniesz układ równań
2. Rozpisz sumę i prawdopodobieństwo warunkowe oraz zamień \(\displaystyle{ P(A')=1-P(A)}\)
ODPOWIEDZ