Witam
Potrzebuję pomocy z poniższym zadaniem.
Rzucamy 2 razy kostką. Wiadomo, że wypadła suma oczek równa 6.
Zmienna X jest zmienną losową przyporządkowującą rzutom iloczyn wyrzuconych oczek.
Podać funkcję prawdopodobieństwa dla X i narysować dystrybuantę.
Rozumiem, że będzie tutaj zmienna losowa dyskretna ale za każdym razem jak robię rozkład prawdopodobieństwa to prawdopodobieństwa nie sumują mi się do jedności więc z pewnością coś źle robię.
Dla sumy 6 są takie kombinacje:
\(\displaystyle{ 1+5}\)
\(\displaystyle{ 2+4}\)
\(\displaystyle{ 3+3}\)
więc ich iloczyny to zbiór
\(\displaystyle{ {5, 8, 9}}\)
Czyli to są moje zmienne losowe tak ?
Prawdopodobienstwa próbowałem z drzewka ale nie wychodziło.
Czy moze tutaj trzeba zrobić takie przyporzadkowanie zmiennych losowych
\(\displaystyle{ 5 \rightarrow \frac{2}{5}
8 \rightarrow \frac{2}{5}
9 \rightarrow \frac{1}{5}}\)
Czy może \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) dla każdej zmiennej losowej ?
Pozdrawiam
Piter9414
Rzut kostką - Zmienna losowa
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Rzut kostką - Zmienna losowa
\(\displaystyle{ \Omega_{X}=\left\{ (1,5),(5,1), (4,2),(2,4),(3,3)\right\},}\)
\(\displaystyle{ Pr(X=5)= \frac{2}{5},}\)
\(\displaystyle{ Pr(X=8)=\frac{2}{5},}\)
\(\displaystyle{ Pr(X=9)= \frac{1}{5}.}\)
\(\displaystyle{ Pr(X=5)= \frac{2}{5},}\)
\(\displaystyle{ Pr(X=8)=\frac{2}{5},}\)
\(\displaystyle{ Pr(X=9)= \frac{1}{5}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 11 lut 2015, o 09:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 55 razy
- Pomógł: 2 razy
Rzut kostką - Zmienna losowa
No czyli tak jak ostatecznie zrobiłem rozkład prawdopodobieństwa do dyskretnej zmiennej losowej dla właśnie powyższych prawdopodobieństw.
Dziękuje za pomoc
Dziękuje za pomoc