Prawdopodobieństwo rezygnacji z wycieczki zagranicznej losowo wybranego klienta biura wynosi 0.1. Oblicz przybliżone prawdopodobieństwo, że spośród stu losowo wybranych klientów biura co najwyżej pięciu klientów zrezygnuje z wycieczki. Przeprowadź dokładne obliczenia prowadzące do wyniki, uzasadnij przybliżenia).
Wydaje mi sie, że to można poisonem zrobić.
Prawdopodobieństwo rezygnacji spośród losowo wybranych
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Prawdopodobieństwo rezygnacji spośród losowo wybranych
Dokładne prawdopodobieństwo:
\(\displaystyle{ \frac{3^{192} \cdot 83 \cdot 21419}{2^{97} \cdot 5^{100}} \approx 5.75769\,\%}\).
\(\displaystyle{ \frac{3^{192} \cdot 83 \cdot 21419}{2^{97} \cdot 5^{100}} \approx 5.75769\,\%}\).