hej,
mógłby mi ktoś pomóc przy tym zadaniu? nie chodzi o rozwiązanie całego, po prostu krok po kroku co powinnam zrobić. kompletnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
pozdrawiam
Masa jabłek odmiany reneta złocista ma rozkład normalny N(150, 25). Obliczyć prawdopodobieństwo, że jabłko tego gatunku waży od 120 do 150 gramów.
rozkład normalny, prawdopodobienstwo
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
rozkład normalny, prawdopodobienstwo
\(\displaystyle{ X-}\) masa jabłek
\(\displaystyle{ P(120<X<150)=P\left( \frac{120-150}{25}< \frac{X-150}{25}< \frac{150-150}{25}\right)}\)
Czyli standaryzujemy rozkład i wprowadzamy \(\displaystyle{ Y= \frac{X-150}{25}}\).
\(\displaystyle{ P(120<X<150)=P(-1.2<Y<0)=\Phi(0)-\Phi(-1.2)=\Phi(0)-(1-\Phi(1.2))=...}\)
\(\displaystyle{ P(120<X<150)=P\left( \frac{120-150}{25}< \frac{X-150}{25}< \frac{150-150}{25}\right)}\)
Czyli standaryzujemy rozkład i wprowadzamy \(\displaystyle{ Y= \frac{X-150}{25}}\).
\(\displaystyle{ P(120<X<150)=P(-1.2<Y<0)=\Phi(0)-\Phi(-1.2)=\Phi(0)-(1-\Phi(1.2))=...}\)