Ta sama seria

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11263
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3140 razy
Pomógł: 747 razy

Ta sama seria

Post autor: mol_ksiazkowy »

Zdarzenie \(\displaystyle{ A}\): Przy \(\displaystyle{ n}\) rzutach symetryczną kostką \(\displaystyle{ m}\) ścienną będzie \(\displaystyle{ k}\) takich samych ilości oczek po kolei.
Ile to \(\displaystyle{ p(A)}\) ?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Ta sama seria

Post autor: musialmi »

\(\displaystyle{ \frac{{n-k \choose k} m}{m^n}}\)?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Ta sama seria

Post autor: robertm19 »

musialmi, n=5 , k=4, m=6 i Twój wzór nie działa.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Ta sama seria

Post autor: Medea 2 »

Mam pytanie: czy przy \(\displaystyle{ n = m = 3}\) i \(\displaystyle{ k = 2}\) i wylosowaniu \(\displaystyle{ 1,1,1}\), zdarzenie \(\displaystyle{ A}\) jest spełnione? Jeżeli tak, to odpowiedzią raczej nie jest wzór podany wyżej, bo dla \(\displaystyle{ n = m = 6}\) i \(\displaystyle{ k = 2}\) wynik brzmi \(\displaystyle{ 27906 = 2 \cdot 3 \cdot 4651}\).

Podam może pierwszy częściowy wyniki (przy twierdzącej odpowiedzi na powyższe pytanie): dla \(\displaystyle{ n = m}\) i \(\displaystyle{ k = 2}\) odpowiedź to \(\displaystyle{ n(n^{n-1} - (n-1)^{n-1})}\).
ODPOWIEDZ