Cześć,
niech \(\displaystyle{ B(t)}\) oznacza ruch Browna a \(\displaystyle{ S(t)}\) dowolny proces stochastyczny. Niech
\(\displaystyle{ Y(t)=Y_0 + \mu S(t) + \sigma B(S(t))}\)
czyli \(\displaystyle{ Y(t)}\) jest arytmetycznym ruchem Browna z czasem \(\displaystyle{ S(t)}\).
I teraz rozważmy funkcję \(\displaystyle{ f(y,t)}\) (która jest dwukrotnie różniczkowalna ze względu na y i różniczkowalną ze względu na t - założenia z twierdzenia Ito). Należy znaleźć
\(\displaystyle{ df(Y(t),t)}\)
używając wzoru Ito (albo wzoru Ito dla semi-martyngałów).
Nie wiem jak różniczkować \(\displaystyle{ \frac{\partial f}{\partial y}}\), ale wiem że odpowiedzią jest
\(\displaystyle{ df = f_t dt + \sigma f_x d B(S(t)) + \left( \mu f_x+ \frac{1}{2} \sigma^2 f_{xx} \right) dS(t)}\)
Mógłby ktoś wytłumaczyć skąd się wziął ostatni człon?
Arytmetyczny ruch Browna i wzór Ito.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Arytmetyczny ruch Browna i wzór Ito.
Podaj tytuł książki w której to znalazłeś. Chciałbym sprawdzić czy rzeczywiście
\(\displaystyle{ dY(t)dY(t)=\sigma^{2}dS(t)}\)
Dzięki.
Masz funkcję \(\displaystyle{ f(y,t)}\), zatem ze wzoru Ito:
\(\displaystyle{ df(Y(t),t)=d_{t}f(Y(t),t)dt+d_{y}f(Y(t),t)dY_{t}+\frac{1}{2}d_{yy}f(Y(t),t)dY_{t}dY_{t}}\)
Ostatni człon to tzw. poprawka Ito, która różni analizę stochastyczną od analizy matematycznej.
Teraz
\(\displaystyle{ Y(t)=Y_0 + \mu S(t) + \sigma B(S(t))}\)
czyli w postaci różniczkowej
\(\displaystyle{ dY(t)= \mu dS(t) + \sigma dB(S(t))}\)
W Twoim przypadku:
\(\displaystyle{ dY(t)dY(t)=\sigma^{2}dS(t)}\) <- Sprawdzić!
Zatem ostatecznie
\(\displaystyle{ df(Y(t),t)=d_{t}f(Y(t),t)dt+d_{y}f(Y(t),t)\left[\mu dS(t) + \sigma dB(S(t)) \right] +\frac{1}{2}d_{yy}f(Y(t),t)\sigma^{2}dS(t)}\)
i
\(\displaystyle{ df(Y(t),t)=d_{t}f(Y(t),t)dt+\sigma d_{y}f(Y(t),t)dB(S(t)) +\left[ \mu d_{y}f(Y(t),t)+\frac{1}{2}d_{yy}f(Y(t),t)\sigma^{2}\right]dS(t)}\)
\(\displaystyle{ dY(t)dY(t)=\sigma^{2}dS(t)}\)
Dzięki.
Masz funkcję \(\displaystyle{ f(y,t)}\), zatem ze wzoru Ito:
\(\displaystyle{ df(Y(t),t)=d_{t}f(Y(t),t)dt+d_{y}f(Y(t),t)dY_{t}+\frac{1}{2}d_{yy}f(Y(t),t)dY_{t}dY_{t}}\)
Ostatni człon to tzw. poprawka Ito, która różni analizę stochastyczną od analizy matematycznej.
Teraz
\(\displaystyle{ Y(t)=Y_0 + \mu S(t) + \sigma B(S(t))}\)
czyli w postaci różniczkowej
\(\displaystyle{ dY(t)= \mu dS(t) + \sigma dB(S(t))}\)
W Twoim przypadku:
\(\displaystyle{ dY(t)dY(t)=\sigma^{2}dS(t)}\) <- Sprawdzić!
Zatem ostatecznie
\(\displaystyle{ df(Y(t),t)=d_{t}f(Y(t),t)dt+d_{y}f(Y(t),t)\left[\mu dS(t) + \sigma dB(S(t)) \right] +\frac{1}{2}d_{yy}f(Y(t),t)\sigma^{2}dS(t)}\)
i
\(\displaystyle{ df(Y(t),t)=d_{t}f(Y(t),t)dt+\sigma d_{y}f(Y(t),t)dB(S(t)) +\left[ \mu d_{y}f(Y(t),t)+\frac{1}{2}d_{yy}f(Y(t),t)\sigma^{2}\right]dS(t)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Arytmetyczny ruch Browna i wzór Ito.
Dziekuje za odpowiedz, temat jest bardzo obszerny, bazuje na roznych anglojezycznych pdfach z internetu wyszukanych pod fraza 'subdiffusive brownian motion'.