prawdopodobienstwo wylosowania kart

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
zielinskiego
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 lip 2015, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

prawdopodobienstwo wylosowania kart

Post autor: zielinskiego »

Witam mam nastepujace zadanie

Pula 40 kart do trafienia w niej sa 3 jokery. Losuje 15 kart jakie jest prawdopodobienstwo ze trafie 2 lub wiecej jokerów. Bylbym wdzieczny za jakakolwiek pomoc
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

prawdopodobienstwo wylosowania kart

Post autor: Premislav »

Czy znasz wzór włączeń i wyłączeń?
Prawdopodobieństwo, że trafimy konkretnego jokera to \(\displaystyle{ \frac{{39 \choose 14}}{{40 \choose 15}}}\) jak się zdaje.

Ja bym policzył prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia przeciwnego (co najwyżej jeden joker) za pomocą wspomnianego wzoru, a potem otrzymany wynik odjął od \(\displaystyle{ 1}\) (bo \(\displaystyle{ \mathbb{P}(A')=1-\mathbb{P}(A)}\)).
zielinskiego
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 lip 2015, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

prawdopodobienstwo wylosowania kart

Post autor: zielinskiego »

potrzebuje w zasadzie tylko wynik, jakby ktos mogl mnie nim uraczyc bylbym wdzieczny :]
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

prawdopodobienstwo wylosowania kart

Post autor: loitzl9006 »

Prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{77}{247}}\), czyli masz ok. \(\displaystyle{ 31\%}\) szans na trafienie 2 bądź więcej jokerów
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

prawdopodobienstwo wylosowania kart

Post autor: a4karo »

A uwierzysz, jak napiszę 0.4231526 ?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

prawdopodobienstwo wylosowania kart

Post autor: loitzl9006 »

nie bardzo.. wychodzi \(\displaystyle{ \frac{77}{247}}\)
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

prawdopodobienstwo wylosowania kart

Post autor: SlotaWoj »

Wyszło mi tak, jak Loitzlowi9006:
  • \(\displaystyle{ \frac{{3\choose2}{37\choose13}+{37\choose12}}{{40\choose15}}=\frac{77}{247}}\).
ODPOWIEDZ