Witam,
Daję nierozwiązane zadanie bo boję się, że dzisiaj już nikt nie zdąży mi odpowiedzieć.
Jeśli ktoś jest w stanie mi w tym pomóc byłbym wniebowzięty. Na bieżąco będę dodawał to do czego uda mi się samemu dojść.
TREŚĆ:
Rzucamy trzema kostkami jednocześnie, jeśli gracz wyrzuci jednakową ilość oczek na wszystkich trzech kostkach lub na dwóch kostkach wygrywa,
w pozostałych przypadkach przegrywa.
Zaproponuj wartości zmiennej losowej, przedstawiającej wygrane i przegrane gracza, tak aby powstałą gra o sumie zerowej.
Podaj rozkład prawdopodobieństwa tej zmiennej.
Moje wypociny:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = 6 \cdot 6 \cdot 6 = 216}\)
\(\displaystyle{ A}\) - (3 wyniki te same) - wygrana
\(\displaystyle{ B}\) - (2 wyniki te same) - wygrana
\(\displaystyle{ C}\) - inne - przegrana
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = 6 (= 6 \cdot 1 \cdot 1)\\
\overline{\overline{B}} = 90 (= 6 \cdot 5 \cdot 1 + 5 \cdot 6 \cdot 1 + 1 \cdot 5 \cdot 6)\\
\overline{\overline{C}} = 120 (= 6 \cdot 5 \cdot 4)}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{6}{216 }}\)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{90}{216 }}\)
\(\displaystyle{ P(C) = \frac{120}{216 }}\)
Rozkład:
[ciach]
Pozdrawiam
Nie edytuj w kółko wyjściowego postu, tylko napisz nowy. Tabelki też robimy w \(\displaystyle{ \LaTeX}\)u.
JK
Prawdopodobieństwo - trzy kostki do gry
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 wrz 2014, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polandia
- Podziękował: 6 razy
Prawdopodobieństwo - trzy kostki do gry
Ostatnio zmieniony 5 lip 2015, o 00:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 9 razy.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Prawdopodobieństwo - trzy kostki do gry
W drugim punkcie nie uwzględniasz możliwych „przemieszań” — „dobre” wyniki mogą się trafić na pierwszej i drugiej bądź pierwszej i trzeciej bądź drugiej i trzeciej kości, tak więc szansa \(\displaystyle{ P(B)}\) jest trzykrotnie większa, niż Ty to wyliczyłeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 wrz 2014, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polandia
- Podziękował: 6 razy
Prawdopodobieństwo - trzy kostki do gry
Dziękuję za odpowiedź!
Nie wiem czy to dobrze poprawiłem.
Pozdrawiam
Nie wiem czy to dobrze poprawiłem.
Pozdrawiam
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Prawdopodobieństwo - trzy kostki do gry
Te wyniki są błędne. Poprawne (tzn. szansę na sukces równą \(\displaystyle{ \frac{96}{216}}\)) uzyskałeś powyżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 wrz 2014, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polandia
- Podziękował: 6 razy
Prawdopodobieństwo - trzy kostki do gry
Mógłbyś to jakoś wyjaśnić? Nie do końca rozumiem co mam poprawić
Czy może odpisywałeś na post o drzewku? Który usunąłem?
Dzięki jeszcze raz za pomoc
Czy może odpisywałeś na post o drzewku? Który usunąłem?
Dzięki jeszcze raz za pomoc
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Prawdopodobieństwo - trzy kostki do gry
Odpisywałem na usunięty post. Tak na przyszłość, raczej nie edytuj w nieskończoność swoich wiadomości, bo to właśnie tego typu zamieszanie wprowadza…
Prawdopodobieństwo - trzy kostki do gry
Odswieżam, bo mam podobne zadanie i utknałem. Czy mógłby mi ktoś pomóc z dalszą częscią tego zadania? Bo szczerze mówiąc, nawet nie do końca wiem jak napisać rozkład.
Rozumiem, ze w tabelce przy Pi będzie \(\displaystyle{ \frac{6}{216} \frac{90}{216} \frac{120}{216}}\)
Ale przy Xi będzie po prostu 1, 2, 3- rzut kościa? Nie wydaje mi sie, niech mnie ktoś oświeci troszkę.
Rozumiem, ze w tabelce przy Pi będzie \(\displaystyle{ \frac{6}{216} \frac{90}{216} \frac{120}{216}}\)
Ale przy Xi będzie po prostu 1, 2, 3- rzut kościa? Nie wydaje mi sie, niech mnie ktoś oświeci troszkę.