Mamy taki rozkład łączny:
\(\displaystyle{ \\ f(x,y)=}\) \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \frac{3}{2}xy , \ \ 0<x<y<1 \\ 0, \ \ dla\ \ reszty \end{array}}\)
czy rozkłady brzegowe wyglądają tak:
\(\displaystyle{ f_1(x)= \int_{x}^{1} \frac{3}{2}xydy= \frac{3}{4}x- \frac{3}{4}x^3 \\ f_2(y)= \int_{0}^{1} \frac{3}{2}xydx = \frac{3}{4} y}\) ??
rozkłady brzegowe
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
rozkłady brzegowe
Ale to się nawet nie całkuje do jedynki, więc jak to miałyby być gęstości rozkładów brzegowych?
zobacz np. . Generalnie to te całeczki trochę źle wyglądają,
gdyż gubisz informację, że \(\displaystyle{ x<y}\).
zobacz np. . Generalnie to te całeczki trochę źle wyglądają,
gdyż gubisz informację, że \(\displaystyle{ x<y}\).