Witam
Sformułuj centralne twierdzenie graniczne i wywnioskuj (uzasadnij słownie posługując się prostym przykładem) z niego jego szczególny przypadek - twierdzenie Moivre'a Laplace'a o przybliżeniu rozkładu dwumianowego rozkładem normalnym.
Korzystając z tego twierdzenia wyznacz przybliżoną wartość prawdopodobieństwa, że w \(\displaystyle{ 576}\) rzutach niesymetryczną monetą z prawdopodobieństwem uzyskania orła równym \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) uzyskamy go co najmniej \(\displaystyle{ 180}\) razy i nie więcej niż \(\displaystyle{ 222}\) razy. Zakładamy, że mamy do dyspozycji wartości dystrybuanty \(\displaystyle{ \phi(x)}\)
Co do drugiej części zadania zrobiłem to tak.
\(\displaystyle{ P(a \le \frac{X-EX}{ VarX } \le b) = \phi(b)-\phi(a)}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{222-\frac{576}{4}}{\sqrt{\frac{576*3}{16}}} = \frac{13}{3}\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a = \frac{180-\frac{576}{4}}{\sqrt{\frac{576*3}{16}}} = \2\sqrt{3}}\)
Co do pierwszej nie mam pojęcia i będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Wywnioskuj tw Moivre'a-Laplace'a z CTG.
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 80 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wywnioskuj tw Moivre'a-Laplace'a z CTG.
Z CTG
\(\displaystyle{ n\cdot p = 576\cdot \frac{1}{4}= 144.}\)
\(\displaystyle{ Pr( 180\leq X \leq 222) = Pr\left( \frac{180-144}{\sqrt{576\cdot 0,25\cdot 0,75}}\leq Z \leq \frac{222-144}{\sqrt{576\cdot 0,25\cdot 0,75}}\right)= \phi(7,50) - \phi(3,46) \approx 1-0,9997=0,0003.}\)
\(\displaystyle{ n\cdot p = 576\cdot \frac{1}{4}= 144.}\)
\(\displaystyle{ Pr( 180\leq X \leq 222) = Pr\left( \frac{180-144}{\sqrt{576\cdot 0,25\cdot 0,75}}\leq Z \leq \frac{222-144}{\sqrt{576\cdot 0,25\cdot 0,75}}\right)= \phi(7,50) - \phi(3,46) \approx 1-0,9997=0,0003.}\)