Wartość oczekiwana
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 124 razy
Wartość oczekiwana
Jak wyznaczyć z dystrybuanty dyskretnej wartość oczekiwaną ? Przy czym ona nie jest punktowa tylko kawałkami stała.Jakby była ciągła to bym policzył gęstość i z niej wyznaczył.A tak to nie wiem.
Wartość oczekiwana
Zmienna losowa przyjmuje te wartości, gdzie są skoki dystrybuanty. Prawdopodobieństwa to wielkości skoków.
Żeby to zobaczyć, weź np. zmienną losową o funkcji prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ \left(0,\frac{1}{2}\right),\left(1,\frac{1}{3}\right),\left(2,\frac{1}{6}\right)}\). Narysuj wykres dystrybuanty.
Żeby to zobaczyć, weź np. zmienną losową o funkcji prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ \left(0,\frac{1}{2}\right),\left(1,\frac{1}{3}\right),\left(2,\frac{1}{6}\right)}\). Narysuj wykres dystrybuanty.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 124 razy
Wartość oczekiwana
Czyli że np: jeśli \(\displaystyle{ F(t)= egin{cases} 0 t<-2\ frac{1}{2} tin[-2,1) \ frac{3}{4} tin[1,3) \ 1 t>3end{cases}}\)
To wartości pstwa mogę sobie policzyć korzystając z definicji dystrybuanty (że sumuje wszystkie od minus nieskończoności).Natomiast punkty skokowe \(\displaystyle{ S_x=\left\{ \frac{1}{2} , \frac{3}{4} ,2\right \}}\) ? I wtedy po prostu wymnażam wartości punktów skokowych przez odpowiednie pstwa i sumuję ?
To wartości pstwa mogę sobie policzyć korzystając z definicji dystrybuanty (że sumuje wszystkie od minus nieskończoności).Natomiast punkty skokowe \(\displaystyle{ S_x=\left\{ \frac{1}{2} , \frac{3}{4} ,2\right \}}\) ? I wtedy po prostu wymnażam wartości punktów skokowych przez odpowiednie pstwa i sumuję ?
Ostatnio zmieniony 24 cze 2015, o 16:29 przez PiotrWP, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Wartość oczekiwana
Tak, punkty skokowe masz w \(\displaystyle{ -2,1}\) oraz \(\displaystyle{ 3}\).
No to tak jak napisałeś, wartość oczekiwana dla dyskretnej to suma takich iloczynów
"wartość\(\displaystyle{ \cdot}\)prawdopodobieństwo z jakim jest przyjmowana".
No to tak jak napisałeś, wartość oczekiwana dla dyskretnej to suma takich iloczynów
"wartość\(\displaystyle{ \cdot}\)prawdopodobieństwo z jakim jest przyjmowana".