Minimum - rozkład

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Minimum - rozkład

Post autor: Premislav »

Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład \(\displaystyle{ \mathcal{N}(0,1)}\). Wyznaczyć rozkład zmiennej
\(\displaystyle{ Y=\min\left\{ \left| X\right|, \left| X\right|^{2} \right\}}\).
Proszę o jakieś wskazówki.

Żeby nie zgrywać lenia, napiszę tyle, że podszedłem do tego od strony dystrybuanty i próbowałem coś kombinować ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite, no i mam
\(\displaystyle{ \PP(Y \le t)= \begin{cases}0, &\mbox{ jeśli } t \le 0 \\ \PP(X^{2} \le t|\left| X\right| \le 1)\mathbb{P}(\left| X \right| \le 1) &\mbox{ jeśli }t\in [0,1)\\ \mathbb{P}(\left| X\right| \le 1)+\mathbb{P}(\left| X\right| \le t|\left| X\right| \ge 1)\mathbb{P}(\left| X\right| \ge 1) &\mbox{ jeśli }t \ge 1\end{cases}}\)
więc przez to przeklęte \(\displaystyle{ X^{2}}\) dostaję jakąś całkę, której nie umiem policzyć ani sprowadzić do całek po gęstości rozkładu normalnego, czy innych "znanych".

Jeżeli kogoś obraża mój brak spostrzegawczości, to przykro mi, ale ja nie wybierałem takiego stanu rzeczy (nikt zresztą nie wybierał).
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Minimum - rozkład

Post autor: Medea 2 »

Zakładam, że znasz funkcję błędu. Zauważ, że dla \(\displaystyle{ 0 \le t \le 1}\) mamy \(\displaystyle{ t^2 < t}\), zatem odpowiedź brzmi: \(\displaystyle{ P(Y \le t)}\) dla \(\displaystyle{ 0 \le t \le 1}\) to \(\displaystyle{ \textrm{erf} (\sqrt{t/2})}\), dla \(\displaystyle{ t \ge 1}\) zaś \(\displaystyle{ \textrm{erf} (t / \sqrt{2})}\).
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Minimum - rozkład

Post autor: Premislav »

Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie, głupie pytanie.

edit: ech, napisałem coś nie w tym temacie, co chciałem, idę spać.
ODPOWIEDZ