Ustal ile jest liczb czterocyfrowych, w których zapisie:
a) występują dokładnie dwie cyfry,
b) występują tylko cyfry 5, 7, 9.
ilość liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 2 kwie 2015, o 10:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
ilość liczb
A) Rozważ dwa przypadki: jedną z tych cyfr jest zero albo nie.
B) Rozważ trzy (takie same) przypadki: powtarza się \(\displaystyle{ 5, 7}\) lub \(\displaystyle{ 9}\).
B) Rozważ trzy (takie same) przypadki: powtarza się \(\displaystyle{ 5, 7}\) lub \(\displaystyle{ 9}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 2 kwie 2015, o 10:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
ilość liczb
No właśnie w podpunkcie b korzystam z reguły mnożenia. Czyli ilość możliwych liczb czterocyfrowych w zapisie których występują tylko cyfry \(\displaystyle{ 5,6, 9}\) wynosi \(\displaystyle{ 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3}\) co daje nam \(\displaystyle{ 81}\). Jednak w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ 36}\).
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
ilość liczb
Dlaczego tak? Ano dlatego, że na przykład liczbę \(\displaystyle{ 5795}\) policzyłaś dwa razy.
Robimy tak:
-wybieramy \(\displaystyle{ {4 \choose 2}}\) miejsc na cyfrę \(\displaystyle{ 5}\)
-rozmieszczamy pozostałe cyfry, czyli \(\displaystyle{ 7}\) i \(\displaystyle{ 9}\) - na jedną z nich są \(\displaystyle{ 2}\) miejsca, druga niestety ma pecha i musi zadowolić się tym co jej zostało, czyli ma \(\displaystyle{ 1}\) możliwość
Analogicznie dla dwóch pozostałych przypadków, czyli wynik z tego rozumowania trzeba przemnożyć po prostu przez \(\displaystyle{ 3}\) i odpowiedź pokrywa się z tą w książce.
Robimy tak:
-wybieramy \(\displaystyle{ {4 \choose 2}}\) miejsc na cyfrę \(\displaystyle{ 5}\)
-rozmieszczamy pozostałe cyfry, czyli \(\displaystyle{ 7}\) i \(\displaystyle{ 9}\) - na jedną z nich są \(\displaystyle{ 2}\) miejsca, druga niestety ma pecha i musi zadowolić się tym co jej zostało, czyli ma \(\displaystyle{ 1}\) możliwość
Analogicznie dla dwóch pozostałych przypadków, czyli wynik z tego rozumowania trzeba przemnożyć po prostu przez \(\displaystyle{ 3}\) i odpowiedź pokrywa się z tą w książce.
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 2 kwie 2015, o 10:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy