wartość oczekiwana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

wartość oczekiwana

Post autor: waliant »

Z koła o środku w punkcie \(\displaystyle{ \left( 0,0\right)}\) i promieniu \(\displaystyle{ R}\) wybrano punkt o współrzędnych \(\displaystyle{ \left( X,Y\right)}\). Jak obliczyć \(\displaystyle{ E\left( X^2Y^2\right)}\)?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

wartość oczekiwana

Post autor: musialmi »

A próbowałeś \(\displaystyle{ \EE (X^2Y^2)=\iint\limits_{\RR^2} x^2y^2 g(x,y)\,dx\,dy?}\) Gdzie \(\displaystyle{ g}\) to gęstość rozkładu.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

wartość oczekiwana

Post autor: Medea 2 »

Ważne spostrzeżenie jest takie, że dopóki nie powiesz, jaki jest rozkład, to zapis \(\displaystyle{ E(X^2Y^2)}\) jest pozbawiony sensu. Wie o tym każdy, kto choć raz słyszał o paradoksie Bertranda.
ODPOWIEDZ