niezależność zmiennych losowych, funkcje borelowskie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Grono
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 kwie 2015, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

niezależność zmiennych losowych, funkcje borelowskie

Post autor: Grono »

Witam
Mam problem z pewnym zadankiem i szukam chociażby podpowiedzi jak się do tego zabrać a mianowicie
Udowodnij, że jeżeli zmienne losowe \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) są niezależne a \(\displaystyle{ f}\) i \(\displaystyle{ g}\) są funkcjami borelowsko mierzalnymi, to zmienne losowe \(\displaystyle{ f(X)}\) i \(\displaystyle{ g(Y)}\) są niezależne.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

niezależność zmiennych losowych, funkcje borelowskie

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ \mathbb{P} \left( (f(X), g(Y)) \in A \times B \right) = \mathbb{P} \left( (X,Y) \in f^{-1}(A) \times g^{-1}(B) \right) = \mathbb{P} \left( X \in f^{-1}(A) \right) \cdot \mathbb{P} \left( Y \in g^{-1}(A) \right) = \mathbb{P}(f(X) \in A) \cdot \mathbb{P}(g(X) \in B)}\)
ODPOWIEDZ