Prawdopodobieństwo- rzuty monetą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
krisso14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 maja 2015, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Prawdopodobieństwo- rzuty monetą

Post autor: krisso14 »

Rzucamy czterokrotnie symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo uzyskania czterech \(\displaystyle{ 0,1,2,3}\) oraz \(\displaystyle{ 4}\) orłów. Dane są następujące zdarzenia:
A- wypadły cztery orły
B-wypadła parzysta ilość orłów
C- wypadło więcej orłów niż reszek
Oblicz:
\(\displaystyle{ P(A),P(B),P(C),P(A|B),P(B|A),P(A|C),P(C|A),P(B|C),P(C|B).}\)

Obliczyłem prawdopodobieństwa wypadnięcia \(\displaystyle{ 0,1,2,3,4}\) orłów ze schematu Bernulliego wyszło:

\(\displaystyle{ 0)0,0625}\)
\(\displaystyle{ 1)0,25}\)
\(\displaystyle{ 2)0,375}\)
\(\displaystyle{ 4)0,0625}\)

tym samym
\(\displaystyle{ P(A)=0,0625}\)
\(\displaystyle{ P(B)=0,4375}\) albo wypadły dwa albo cztery orły(suma)
\(\displaystyle{ P(C)=0,3125}\) albo 3 albo 4 orły

Proszę o sprawdzenie poprawności mojego dotychczasowego rozwiązania oraz o pomoc w określeniu pozostałych prawdopodobieństw bo nie wiem jak to mam policzyć. Jak mam rozumieć to \(\displaystyle{ P(A|B)}\) - wypadły cztery orły pod warunkiem że wypadła parzysta ilość chyba źle to rozumiem.
Z góry dzięki za pomoc
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Prawdopodobieństwo- rzuty monetą

Post autor: mostostalek »

dobrze to rozumiesz..
\(\displaystyle{ P(B)}\) - 0 też jest liczbą parzystą
ODPOWIEDZ