Dystrybuanta dwuwymiarowego rozkładu normalnego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
luki1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 29 sty 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Dystrybuanta dwuwymiarowego rozkładu normalnego

Post autor: luki1992 »

Witam, mam takie oto zadanie z rachunku prawdopodobieństwa:

Dwuwymiarowa zmienna losowa (X,Y) podlega rozkładowi normalnemu o parametrach \(\displaystyle{ N(-4,10,2,5,0)}\). Obliczyć \(\displaystyle{ P(-2 < X \le -1, 4 \le Y \le 7)}\)

Jest wzór z całką podwójną na obliczenie czegoś takiego, ale raczej do rozkładu normalnemu nie ma to zbyt zastosowania. Nie mam kompletnie pomysłu jak takie coś policzyć dla dwuwymiarowego rozkładu normalnego? Można prosić o jakieś podpowiedzi?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ