.zadanie. Z talii 52 kart losujemy jedną....

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
wariat777

.zadanie. Z talii 52 kart losujemy jedną....

Post autor: wariat777 »

Z talii 52 kart losujemy jedną. Czy zdarzenia A - wylosujemy co najmniej jednego asa,
B - wylosujemy co najwyżej jednego asa, są niezależne ?


proszę o pomoc - to kwestia życia i śmierci.
Student w potrzebie
koloninek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 30 sty 2007, o 13:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

.zadanie. Z talii 52 kart losujemy jedną....

Post autor: koloninek »

Jesteś pewien, że losujemy 1 kartę?
Awatar użytkownika
Plant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
Pomógł: 70 razy

.zadanie. Z talii 52 kart losujemy jedną....

Post autor: Plant »

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{4\choose 1}{48\choose 0}}{{52\choose 1}}=\frac{{4\choose 1}}{{52\choose 1}}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=1}\) losujesz jedną, więc nie możesz wylosować więcej niż jednego asa.

\(\displaystyle{ A \cap B :}\)Zostanie wylosowany jeden as.
\(\displaystyle{ A \cap B=\frac{{4\choose 1}}{{52\choose 1}}}\)

Zdażenia są niezależne, jeśli \(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A)*P(B)}\)

\(\displaystyle{ P(A)*P(B)=\frac{{4\choose 1}}{{52\choose 1}}*1=P(A \cap B)}\) Zdarzenia są więc niezależne.

[ Dodano: 22 Czerwca 2007, 19:57 ]
Chociaż, jak mówi koloninek, trochę głupio jest z jedną kartą..
wariat777

.zadanie. Z talii 52 kart losujemy jedną....

Post autor: wariat777 »

wynik mi się zgadza z obliczeniami więc chyba jest ok pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

[ Dodano: 23 Czerwca 2007, 14:20 ]
hmmm zaraz zaraz ale czy nie powinno się brać pod uwagę również kolorów kart ? czy wtedy wynik nie byłby inny ?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

.zadanie. Z talii 52 kart losujemy jedną....

Post autor: soku11 »

Jak dla mnie to moc zdarzenia zarowno A jak i B bedzie wynosila 4 po uwzglednieniu kolorow...
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

.zadanie. Z talii 52 kart losujemy jedną....

Post autor: *Kasia »

soku11 pisze:Jak dla mnie to moc zdarzenia zarowno A jak i B bedzie wynosila 4 po uwzglednieniu kolorow...
Dlaczego? Przecież jeśli masz wylosować co najwyżej jednego asa, to możesz albo 0, albo 1. Przy jednym losowaniu inaczej się nie da, więc \(\displaystyle{ P(B)=1}\).
Awatar użytkownika
Plant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
Pomógł: 70 razy

.zadanie. Z talii 52 kart losujemy jedną....

Post autor: Plant »

Moc A, zgadza się jest 4, ale B jest zdarzeniem pewnym.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

.zadanie. Z talii 52 kart losujemy jedną....

Post autor: soku11 »

A no tak macie racje Nie wzialem pod uwage tego slowa co najwyzej Sory za wprowadzanie w blad. POZDRO
Anetka89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 15 paź 2007, o 20:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow

.zadanie. Z talii 52 kart losujemy jedną....

Post autor: Anetka89 »

mogłby ktos mi pomóc rozwiazac to zadanie? z gory dziekuje za wszelka pomoc

zad.1 Z talii 52 kart losujemy jednoczesnie 13 kart. Jakie jest prawdopodobienstwo, że wród nich:

a) beda 2 asy
b) beda karty jednego koloru
c) bedzie 13 kierów
d) bedzie conajmniej jeden as
e) beda 3 damy i dwie dziesiatki
f) beda co najwyzej dwie damy ???
ODPOWIEDZ