Prawo wielkich liczb

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
princess691
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 2 razy

Prawo wielkich liczb

Post autor: princess691 »

Kostka \(\displaystyle{ A}\) ma dwie ścianki czerwone i cztery zielone. Kostka \(\displaystyle{ B}\) cztery czerwone i dwie zielone. Rzucamy raz moneta. Jeśli wypadnie orzel to wybieramy kostke \(\displaystyle{ A}\), a jeśli reszka to \(\displaystyle{ B}\). Wykonujemy serie rzutów.
Niech \(\displaystyle{ X_n}\) zmienne losowe t. że \(\displaystyle{ X_n=0}\) jesli w \(\displaystyle{ n}\) tym rzucię wypadła ścianki czerwona i \(\displaystyle{ X_n=1}\) w przeciwnym przypadku.
Wyznaczyć granicę \(\displaystyle{ \frac{X_1+...+X_n}{n}}\)-- 12 cze 2015, o 15:33 --\(\displaystyle{ X_n}\) są niezależnie i jednakowo rozłożone więc moge zastosować Mocne Prawo Wielkich Liczb, dobrze myślę? Więc tą granicą będzie wartość oczekiwana \(\displaystyle{ X_n}\). I tu mam problem z jej wyznaczeniem. Pomoże ktoś?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Prawo wielkich liczb

Post autor: robertm19 »

Dlaczego masz problem, rozrysuj drzewko. Najpierw rzucasz monetą potem kostką.
princess691
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 2 razy

Prawo wielkich liczb

Post autor: princess691 »

No też tak robiłam i wychodzi prawdopodobieństwo każdego z koloru \(\displaystyle{ 1/2}\)
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Prawo wielkich liczb

Post autor: robertm19 »

Mnie też tak wychodzi
princess691
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 2 razy

Prawo wielkich liczb

Post autor: princess691 »

aha no to okazuje się, że zadanie jest nadzwyczaj proste
Marynarz94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 19 gru 2013, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

Prawo wielkich liczb

Post autor: Marynarz94 »

\(\displaystyle{ (X_n)}\) nie są niezależne, np. \(\displaystyle{ P(X_1=X_2=1) \neq P(X_1=1)P(X_2=1)}\)
princess691
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 2 razy

Prawo wielkich liczb

Post autor: princess691 »

to jak to poprawić?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Prawo wielkich liczb

Post autor: robertm19 »

Marynarz94 pisze:\(\displaystyle{ (X_n)}\) nie są niezależne, np. \(\displaystyle{ P(X_1=X_2=1) \neq P(X_1=1)P(X_2=1)}\)
akurat te są, trudno sobie nawet wyobrazić, że nie są skoro rzucamy w kolejnych rzutach bez względu na wynik w poprzednim.
princess691
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 2 razy

Prawo wielkich liczb

Post autor: princess691 »

No też mi się to dziwne wydaje ale mądrzyc się nie będę bo dopiero tego się ucze
Marynarz94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 19 gru 2013, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

Prawo wielkich liczb

Post autor: Marynarz94 »

robertm19 pisze:
Marynarz94 pisze:\(\displaystyle{ (X_n)}\) nie są niezależne, np. \(\displaystyle{ P(X_1=X_2=1) \neq P(X_1=1)P(X_2=1)}\)
akurat te są, trudno sobie nawet wyobrazić, że nie są skoro rzucamy w kolejnych rzutach bez względu na wynik w poprzednim.
Ja cały czas uważam, że nie: \(\displaystyle{ P(X_1=X_2=1)=\frac{1}{2} \cdot (\frac{1}{3})^2+\frac{1}{2} \cdot (\frac{2}{3})^2}\),a \(\displaystyle{ P(X_1=1)P(X_2=1)=\frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}}\).
ODPOWIEDZ