Zadanie dotyczy schematu Bernoulliego, a przynajmniej tak wydaje mi się z treści. Poniżej podaję treść zadania. Jeśli ktoś jest w stanie je rozwiązać to poproszę o rozwiązanie, a przynajmniej jakąś część.
W szkole były dwie klasy maturalne A i B. Klasę A ukończyło 30 uczniów, a klasę B 20 uczniów. Na maturze z matematyki ponad 80 % punktów uzyskało 2/3 uczniów klasy A oraz 3/4 uczniów klasy B.
a) Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany maturzysta tej szkoły uzyskał na maturze z matematyki ponad 80 % punktów.
b) Wiedząc, że uczeń tej szkoły, dostał na matrze ponad 80 % punktów, oblicz prawdopodobieństwo, że kończył on klasę B.
Schemat Bernoulliego.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 cze 2015, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łochów
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Schemat Bernoulliego.
a) na prawdopodobieństwo całkowite
\(\displaystyle{ P(A_{1})= \frac{30}{50}}\)
\(\displaystyle{ P(A_{2})= \frac{20}{50}}\)
\(\displaystyle{ P(B/A_{1})= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(B/A_{2})= \frac{3}{4}}\)
I podstawiamy do wzoru
b)wzór Bayesa
\(\displaystyle{ P(A_{1})= \frac{30}{50}}\)
\(\displaystyle{ P(A_{2})= \frac{20}{50}}\)
\(\displaystyle{ P(B/A_{1})= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(B/A_{2})= \frac{3}{4}}\)
I podstawiamy do wzoru
b)wzór Bayesa
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 cze 2015, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łochów
- Podziękował: 2 razy