Mocne prawo wielkich liczb?
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 16 maja 2015, o 23:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 42 razy
Mocne prawo wielkich liczb?
Ciąg \(\displaystyle{ X_n}\) niezależnych zmiennych losowych o rozkładach jednostajnych na odcinku \(\displaystyle{ \left[ 0,1-2^{-n}\right]}\). Pokazać, że ciąg \(\displaystyle{ \frac{X_1+...+X_n}{n}}\) jest zbieżny prawie na pewno i wyznaczyć jego granicę.
Próbowałam jakoś 'ujednolicić' rozkłady tych zmiennych, tzn wziąć \(\displaystyle{ Y_n= \sqrt[n]{X_n+2^{-n}}}\) o rozkładzie jednostajnym na \(\displaystyle{ \left[ \frac{1}{2},1 \right]}\) ale chyba jednak nie do końca wiem jak się do tego zadania zabrać.
Próbowałam jakoś 'ujednolicić' rozkłady tych zmiennych, tzn wziąć \(\displaystyle{ Y_n= \sqrt[n]{X_n+2^{-n}}}\) o rozkładzie jednostajnym na \(\displaystyle{ \left[ \frac{1}{2},1 \right]}\) ale chyba jednak nie do końca wiem jak się do tego zadania zabrać.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Mocne prawo wielkich liczb?
Ech, rzygam już funkcjami pupolitycznymi (cóż, nie potrafię się z nimi zespolić), więc dla odmiany sobie spojrzę.
Moja sugestia: jeżeli \(\displaystyle{ (X_{n})_{n}}\) jest ciągiem niezależnych zmiennych losowych oraz \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{Var X_{n}}{n^{2}}}\) jest zbieżny, to tenże ciąg spełnia założenia MPWL (patrz np. Jakubowski, Sztencel, rozdział 7.4 - w wydaniu IV jest to na str. 166.).
Umiesz policzyć \(\displaystyle{ Var X_{n}}\)?
Ty zdaje się próbowałaś tak to przekształcić, żeby zastosować MPWL Kołmogorowa (tak rozumiem próbę
"ujednolicenia"), ale tak to chyba nie pójdzie.-- 11 cze 2015, o 22:34 --Przepraszam wielbicieli analizy zespolonej, po prostu ja się do takowych nie zaliczam.
Moja sugestia: jeżeli \(\displaystyle{ (X_{n})_{n}}\) jest ciągiem niezależnych zmiennych losowych oraz \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{Var X_{n}}{n^{2}}}\) jest zbieżny, to tenże ciąg spełnia założenia MPWL (patrz np. Jakubowski, Sztencel, rozdział 7.4 - w wydaniu IV jest to na str. 166.).
Umiesz policzyć \(\displaystyle{ Var X_{n}}\)?
Ty zdaje się próbowałaś tak to przekształcić, żeby zastosować MPWL Kołmogorowa (tak rozumiem próbę
"ujednolicenia"), ale tak to chyba nie pójdzie.-- 11 cze 2015, o 22:34 --Przepraszam wielbicieli analizy zespolonej, po prostu ja się do takowych nie zaliczam.
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 16 maja 2015, o 23:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 42 razy
Mocne prawo wielkich liczb?
\(\displaystyle{ VarX_n= \frac{\left( 1-2^{-n}\right)^2 }{12}}\) więc ten szereg jest oczywiście zbieżny.
Tak z ciekawości. Robiąc moim 'sposobem' doszłam do wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{Y_1+Y_2^2+...+Y_n^n}{n}- \frac{ \sum_{k=1}^{n} \frac{1}{2^k} }{n}}\) gdzie \(\displaystyle{ Y_n}\) są iid a druga część wyrażenia dąży do \(\displaystyle{ 0}\). Czy da się jakoś sprawdzić, że \(\displaystyle{ \frac{Y_1+Y_2^2+...+Y_n^n}{n}}\) jest zbieżny? (podobne zad. 7 na )
A jak wyznaczyć tą granicę?
Tak z ciekawości. Robiąc moim 'sposobem' doszłam do wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{Y_1+Y_2^2+...+Y_n^n}{n}- \frac{ \sum_{k=1}^{n} \frac{1}{2^k} }{n}}\) gdzie \(\displaystyle{ Y_n}\) są iid a druga część wyrażenia dąży do \(\displaystyle{ 0}\). Czy da się jakoś sprawdzić, że \(\displaystyle{ \frac{Y_1+Y_2^2+...+Y_n^n}{n}}\) jest zbieżny? (podobne zad. 7 na )
A jak wyznaczyć tą granicę?
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 19 gru 2013, o 16:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 6 razy
Mocne prawo wielkich liczb?
Skoro spełnia MPWL, to granica ta będzie równa \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty }\frac{1}{n} \sum_{k=1}^{n}EX_{k}}\)....
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 16 maja 2015, o 23:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 42 razy
Mocne prawo wielkich liczb?
ojej miałam napisać \(\displaystyle{ 1}\), chociaż sama się zastanawiam czy to poprawne
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 19 gru 2013, o 16:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 16 maja 2015, o 23:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 42 razy
Mocne prawo wielkich liczb?
\(\displaystyle{ \frac{1}{n} \sum_{k=1}^{n} EX_k= \frac{1}{n} \sum_{k=1}^{n} \frac{1-2^{-k}}{2}= \frac{1}{2n} \left( \sum_{k=1}^{n} 1 - \sum_{k=1}^{n} \frac{1}{2^k} \right) \rightarrow \frac{1}{2}}\) przy \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 19 gru 2013, o 16:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 6 razy
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Mocne prawo wielkich liczb?
Na takiej, że jeżeli ciąg \(\displaystyle{ x_n}\) dąży do \(\displaystyle{ x}\), to ciąg średnich arytmetycznych też tam dąży. To proste twierdzenie z czystej analizy, nie mające wiele wspólnego z rachunkiem, jak mi się wydaje. A jeszcze inaczej:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^n \frac{1}{n 2^k} \le \frac 1 n \sum_{k=0}^\infty \frac{1}{2^k} = \frac 2 n}\).
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^n \frac{1}{n 2^k} \le \frac 1 n \sum_{k=0}^\infty \frac{1}{2^k} = \frac 2 n}\).