podział koła

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
majewa888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 29 lis 2013, o 20:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 23 razy

podział koła

Post autor: majewa888 »

Proszę o pomoc w takim zadaniu:

Jak promieniami podzielić koło na dwa sektory biały i czerwony, aby:

-stosunek miary kata czerwonego sektora do miary kata pełnego był liczba niewymierną u, bądź

- stosunek długości łuku, na którym oparty jest czerwony sektor do obwodu okręgu tarczy był równy u, albo

-pole czerwonego sektora do pola całej tarczy było w każdym przypadku równe u.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

podział koła

Post autor: musialmi »

Te 3 pytania to pytania o to samo. A na to pierwsze odpowiedź jest bardzo łatwa, więc jej udzielę: niech \(\displaystyle{ \alpha}\) będzie miarą kąta czerwonego sektora. Pytanie jest jaka musi być \(\displaystyle{ \alpha}\), żeby \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{360^\circ}=u}\). Odpowiedź: \(\displaystyle{ \alpha=u \cdot 360^\circ}\). Ale co to ma do prawdopodobieństwa?
ODPOWIEDZ