Cześć Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu następującego zadania:
Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 5 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo tego,
że wśród nich będzie dama kier?
Pewnie zadanie jest banalnie proste, ale jednak mam wątpliwości. Wiem, że 5 kart bez zwracania można wylosować na 52*51*50*49*48 = 311875200 sposobów, ale nie jestem pewna, co do dalszej części.
Czy będzie to \(\displaystyle{ \frac{1}{311875200}}\) ?
Pozdrawiam
Losowanie 5 kart
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
Losowanie 5 kart
Nie. to będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{{52\choose 5}}}\) lub równoważnie \(\displaystyle{ \frac{5!}{V^{5}_{52}}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Losowanie 5 kart
A nie będzie w liczniku zamiast \(\displaystyle{ 1}\):Michalinho pisze:Nie. to będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{{52\choose 5}}}\) lub równoważnie \(\displaystyle{ \frac{5!}{V^{5}_{52}}}\).
\(\displaystyle{ {1 \choose 1} \cdot {51 \choose 4}}\)
Drugi wariant, uwzględniający kolejność, też chyba inaczej.
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy