Prawdopodobieństwo dystrybuanta.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 27 cze 2013, o 21:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 10 razy
Prawdopodobieństwo dystrybuanta.
Wytrzymałość pewnych elementów konstrukcyjnych jest zmienną losową o rozkładzie normalnym \(\displaystyle{ N~(1000 \frac{kg}{ cm^{3} } , 90\frac{kg}{ cm^{3} })}\) Oblicz jaki procent tych elementów ma wytrzymałość mniejszą niż \(\displaystyle{ 900 \frac{kg}{ cm^{3} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo dystrybuanta.
\(\displaystyle{ X \sim N(1000\frac{kg}{cm^{3}},90 \frac{kg}{cm^{3}}).}\)
\(\displaystyle{ Pr(X< 900) = Pr \left( \frac{X -1000}{90}< \frac{900- 1000}{90}\right) = Pr(Z< -1,(1))=
= \phi(-1,(1))= 1- \phi(1,(1))= 0,1332824 \approx 13,3%.}\)
\(\displaystyle{ Pr(X< 900) = Pr \left( \frac{X -1000}{90}< \frac{900- 1000}{90}\right) = Pr(Z< -1,(1))=
= \phi(-1,(1))= 1- \phi(1,(1))= 0,1332824 \approx 13,3%.}\)